Poate ca un chec cu zucchini te duce cu gandul, mai degraba, la un aperitiv sarat decat la un desert. Totusi, daca nu iti plac legumele sau vrei sa mananci mai multe intr-un mod cat mai placut, poti incerca aceasta reteta de zucchini bread absolut delicioasa. Gustul de dovlecel nu se simte deloc, insa acesta ofera un plus de fibre, de vitamine si, nu in ultimul rand, o textura ideala.
Acest chec cu zucchini este pufos, aerat, dar moale si usor dens, in acelasi timp. Il poti gati in oricare dintre cele trei variante. Il vei savura pana la ultima felie, de fiecare data!
Reteta de zucchini bread, checul perfect pentru mic dejun
Pentru reteta clasica, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 oua
- 60 g banana pasata sau piure de mere
- 60 ml sirop de agave sau de artar
- 60 g zahar de cocos
- 1 lingurita si 1/2 de praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 60 ml ulei de cocos
- 60 ml lapte de cocos
- 130 g zucchini dat pe razatoare si stors foarte bine
- 120 g faina alba (sau fara gluten)
- 30 g faina de ovaz
- 35 g faina de migdale
Pentru variatii:
- 100 g afine proaspete si 3 linguri fulgide migdale sau
- 3 linguri cacao organica si 2 linguri ciocolata neagra tocata sau
- o mana de nuci trase in tigaie si tocate grosier si 1 lingurita scortisoara
Cum se prepara:
Pentru inceput, preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt.
Intr-un bol, amesteca ouale, siropul indulcitor, zaharul de cocos, banana pasata/piureul de mere, praful de copt, bicarbonatul, praful de sare. Cand obtii o compozitie legata, adauga si uleiul de cocos lichid si laptele vegetal, apoi amesteca din nou pentru a omogeniza.
Pune si dovlecelul razuit, incorporeaza-l in mix, apoi adauga treptat toate cele trei tipuri de faina. Pentru a-ti fi mai usor, poti sa amesteci toate cele trei fainuri intr-un singur bol, inainte sa le torni in castronul principal.
Ce mananca supermodelul Kate Bock in fiecare zi pentru mai multa energie si o piele frumoasa
Dupa ce faina s-a incorporat si ea, ai obtinut aluatul de baza. Acum, poti alege una dintre cele trei variante de chec: cea cu afine si migdale, cea cu ciocolata si cacao sau cea cu nuci si scortisoara. Adauga ingredientele preferate si amesteca incet, doar pana le integrezi in aluat.
Toarna aluatul de zucchini bread in tava, apoi presara deasupra cateva afine, respectiv cativa fulgi de ciocolata sau cateva bucatele de nuci prajite. Baga totul in cuptor, timp de 45-50 de minute, la 180 de grade Celsius, sau pana cand suprafata checului a crescut si este usor aurie.
Lasa checul cu dovlecel sa se raceasca la temperatura camerei inainte sa il tai felii si sa il servesti alaturi de mai multe fructe, o cana cu ceai sau cafea.
Foto: Instagram/@rachlmansfield