Sosurile cremoase sunt adesea asociate cu ingrediente lactate, dar varianta vegana a acestui sos de ciuperci demonstreaza ca poti obtine aceeasi textura bogata si gust delicios, fara a utiliza produse de origine animala. Este o reteta simpla si savuroasa, potrivita pentru vegani, vegetarieni si, bineinteles, pentru oricine doreste sa descopere o optiune sanatoasa si plina de aroma pentru a insoti paste, orez sau legume. Iata cum se prepara un sos cremos de ciuperci vegan!
Ingrediente necesare
2 cani de ciuperci taiate
1 ceapa mare, tocata fin
3 catei de usturoi maruntiti
2 linguri de ulei de masline
1/4 cana de faina
2 cani de lapte de migdale (sau alt lapte vegetal, in functie de preferinte)
Sare si piper, dupa gust
O lingura de drojdie inactiva (optional, pentru a simula un gust de branza)
Instructiuni de preparare
Intr-o tigaie mare, incalzeste uleiul de masline la foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul si caleste-le pana cand acestea devin translucide.
Adauga ciupercile taiate si gateste-le pana cand acestea se inmoaie si isi elibereaza sucul.
Presara faina peste amestecul de ciuperci si amesteca bine pentru a forma o pasta.
Incet, adauga laptele vegetal, amestecand continuu pentru a evita formarea de cocoloase. Continua sa gatesti preparatul pana cand sosul incepe sa se ingroase.
In continuare, ai optiunea sa adaugi drojdia inactiva pentru un plus de gust de branza. Asezoneaza totul cu sare si piper, in functie de gust.
Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 5-7 minute, amestecand regulat.
In final, ia tigaia de pe foc si lasa sosul sa se “odihneasca” timp de cateva minute inainte de a-l servi.
Modalitati de servire
Poti alege sa servesti preparatul alaturi de paste, orez sau chiar mamaliga. De asemenea, daca tu consumi carne, sosul cremos de ciuperci se poate servi chiar si alaturi de un snitel parizian. Este un preparat delicios, recomandat celor care isi doresc sa limiteze consumul de lactate.
Reteta de paste italiene cremoase fara smantana. Ingredientul pe care sa il adaugi neparat in sos
Tips & tricks
Pentru o consistenta mai subtire a sosului, adauga mai mult lapte vegetal.
De asemenea, ai optiunea de a incerca alte tipuri de ciuperci pentru a varia gustul, cum ar fi ciuperci shiitake sau chiar ciuperci oyster.
Pentru un plus de savoare, poti adauga patrunjel proaspat sau cimbru.
Foto: freepik.com