Am pregatit pentru tine trei retete cu ciuperci, care se fac extrem de rapid si sunt delicioase.
Risotto cu ciuperci
1 cana de orez Arborio
4 cani de supa de pui
Jumatate de cana de vin alb
200g ciuperci champignon taiate in felii
1 ceapa mica, tocata fin
2 catei de usturoi, maruntiti
2 linguri de unt
2 linguri de ulei de masline
Sare si piper, dupa gust
Parmezan ras dupa gust
O lingura de patrunjel proaspat tocat pentru decor
Intr-o tigaie mare, incalzeste uleiul de masline la foc mediu. Adauga ceapa si gasteste-o pana devine moale si translucida, timp de aproximativ 2-3 minute.
Adauga ciupercile taiate si usturoiul in tigaie si gateste-le pana cand ciupercile sunt moi si lichidul s-a evaporat.
Adauga orezul in tigaie si amesteca bine pentru a-l acoperi cu uleiul si a-l praji, timp de 1-2 minute, pana cand devine usor transparent.
Adauga vinul alb in tigaie si amesteca pana cand vinul este absorbit in totalitate de orez. Adauga treptat supa calda, o cana la fiecare cateva minute. Continua acest proces pana cand orezul este gatit al dente si are o textura cremoasa. Dureaza aproximativ 18-20 de minute.
Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Adauga untul si parmezanul ras in risotto si amesteca bine pana se combina si devine cremos.
Serveste risotto-ul cu ciuperci cald, cu patrunjel proaspat tocat pentru un plus de prospetime.
Reteta choux aperitiv cu ciuperci. Un antreu sofisticat pentru petreceri cu prietenii
Supa cremoasa cu ciuperci Pleurotus, smantana si legume
300g ciuperci pleurotus, taiate in fasii
1 ceapa medie, tocata fin
2 morcovi, curatati si taiati cubulete
2 cartofi medii, curatati si taiati cubulete
1 radacina de patrunjel, taiata cubulete
3 catei de usturoi, maruntiti
jumatate de telina radacina, taiata cubulete
1 litru supa de legume sau pui
150 ml de smantana
2 linguri de unt
sare si piper, dupa gust
ierburi proaspete (patrunjel, marar sau tarhon) pentru decor
Curata si taie toate legumele conform specificatiilor mentionate mai sus.
Intr-o oala mare, topeste untul la foc mediu. Adauga ceapa si gateste-o pana devine transparenta. Adauga morcovii, cartofii, radacina de patrunjel, telina si usturoiul. Gateste-le timp de 5-7 minute sau pana cand legumele incep sa se inmoaie.
Adauga ciupercile pleurotus si gateste-le timp de aproximativ 5 minute, pana cand ciupercile se calesc si elibereaza aroma.
Adauga supa si lasa totul sa sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cand toate legumele sunt moi.
Adauga smantana si, folosind un blender de mana sau un blender de banc, mixeaza supa pana devine cremoasa. Condimenteaza cu sare si piper.
Serveste supa calda, decorata cu ierburi proaspete si cu o lingura de smantana.
Tortilla spaniola: omleta la cuptor cu ciuperci si branza
300g ciuperci (champignon, pleurotus sau un mix de mai multe ciuperci), taiate in fasii
1 ceapa mare, tocata fin
2 ardei rosii, taiati cubulete
1 ardei verde, taiat cubulete
1 dovlecel, taiat in cubulete
8 oua
150 de grame de telemea rasa
50 ml de smantana
o legatura de marar sau patrunjel, dupa gust
sare si piper, dupa gust
Intr-o tigaie mare (care merge la cuptor), caleste ceapa intr-o lingura de ulei de masline pana devine transparenta. Adaugi ciupercile si gateste-le pana se rumenesc usor si se elimina lichidul. Adauga ardeii si dovlecelul taiate cubulete si gateste-le doar 4-5 minute, cat sa ramana usor crocante. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust si decoreaza cu ierburile proaspete taiate marunt.
Separa ouale si bate bine galbenusurile cu un strop de apa sau lapte, impreuna cu smantana si branza telemea. Daca branza nu e foarte sarata, condimenteaza cu putina sare. Bate spuma albusurile pentru o textura pufoasa si amesteca-le cu galbenusurile si branza. Adauga ouale peste legumele calite din tigaie si amesteca usor. Coace la 180°C timp de aproximativ 20 de minute, verificand constant sa nu se arda.
Aceasta omleta spaniola cu ciuperci este delicioasa atat la micul dejun, cat si la pranz sau cina, servita alaturi de o salata.
Foto: Freepik.com