Fie ca esti vegana, vegetariana, pescetariana sau omnivora, poti profita din plin de alimentele disponibile in mod natural, anotimp dupa anotimp. Acest lucru nu inseamna neaparat sa nu mai mananci nimic din ce nu este „de sezon”, ci sa iti concentrezi atentia asupra fructelor si legumelor proaspat coapte, disponibile in piete.
Nu numai ca acestea au un gust de zece ori mai intens atunci cand sunt proaspat culese, dar sunt si mai bogate in vitamine si minerale. Asadar, iata cateva retete de toamna pe care le poti incerca de acum inainte!
Top 5 retete de toamna cu fructe si legume de sezon
1. Crumble cu mere, pere si quinoa
Vezi această postare pe Instagram
Cand vrei un mic dejun delicios, cald si satios, un crumble poate fi varianta perfecta. La fel si cand ai pofta de ceva dulce! Este un fel de mancare versatil, pe care il poti prepara cu majoritatea fructelor de sezon.
Nu trebuie decat sa faci un amestec de quinoa fiarta si scursa foarte bine, fulgi marunti de ovaz, putin ulei de cocos si sirop de agave dupa gust. Amesteca totul pana cand obtii o compozitie omogena.
Separat, taie mere, pere, prune si orice alte fructe doresti. Stropeste-le cu putina zeama de lamaie, imbraca-le in zahar de cocos, apoi toarna deasupra compozitia de mai sus si pune totul la cuptor, pana cand fructele fierb si crumble-ul devine usor auriu.
2. Chiftelute din somon si cartof dulce
Vezi această postare pe Instagram
Cartoful dulce este in plin sezon, asa ca profita din plin de el. Aceste chiftelute pot fi servite in nenumarate feluri. Le poti pune intr-un burger delicios, alaturi de o salata din legume proaspete sau cu un piure fin de telina.
Fierbe un cartof dulce mare pana cand il poti patrunde usor cu furculita. Pune-l intr-un bol incapator, paseaza-l partial, apoi adauga aceeasi cantitate de somon gatit si taiat marunt. Pune si 3-4 linguri de quinoa gatita, o lingura de faina de ovaz si doua oua batute. Amesteca totul foarte bine, apoi modeleaza chiftelutele si coace-le pe ambele parti.
3. Bautura functionala cu dovleac
Vezi această postare pe Instagram
Daca vrei o bautura calda si delicioasa, care sa iti ofere confort si rasfat, inlocuieste clasicul pumpkin spice latte cu aceasta bautura functionala, extrem de benefica pentru corp.
Amesteca in blender cateva cubulete de dovleac copt sau fiert, o cana de lapte de migdale sau de ovaz, o lingurita de turmeric si o lingurita de mix all spice (cuisoare, anason, scortisoara, ghimbir). Adauga o lingurita de miere, sirop de artar sau agave. Mixeaza totul, apoi mai indulceste bautura daca simti nevoia.
4. Supa crema de morcovi cu turmeric
Vezi această postare pe Instagram
Iata o varianta excelenta de pranz sau de cina, usor de preparat, care foloseste morcovi proaspeti si aromati. Nu trebuie decat sa calesti o ceapa mare in putin ulei de masline, sa adaugi morcovi taiati in sferturi, usturoi, o lingura de turmeric, o lingura de boia afumata si orice alte legume doresti. Amesteca bine, apoi adauga apa cat sa acopere totul si lasa supa la fiert, la foc mic.
Cand legumele sunt fierte, opreste focul, lasa supa sa se raceasca timp de 15 minute, apoi paseaz-o cu un mixer vertical. Serveste-o simpla sau cu crutoane.
5. Buddha bowl cu broccoli, kale, naut si cartof dulce
Vezi această postare pe Instagram
Cand nu stii ce sa mai mananci si nici nu ai timp sa gatesti ceva complex, incearca un buddha bowl plin cu nutrienti. Pregateste un cartof dulce copt cu putin ulei de masline, broccoli sotat cu usturoi sau copt si el alaturi de cartof si, nu in ultimul rand, cateva frunze de kale, spalate si masate cu tahini.
Poti adauga in bol si alte ingrediente, precum frunze de baby spanac asezonate cu lamaie, rosii proaspete, putin avocado taiat in felii si naut fiert, din conserva. Vei obtine un mix delicios de arome si te vei bucura de beneficiile legumelor de sezon!
Foto: Pexels.com