Mazarea este o leguminoasa extrem de benefica pentru corp. Ea contine un raport excelent de fibre, zero colesterol si foarte putine grasimi. In plus, este bogata in vitaminele A, B1, B6, C si K, oferindu-ti toti nutrientii de care ai nevoie.
Reteta lui Jamie Oliver pentru pesto de mazare: Noul tau sos favorit pentru paste!
Top 3 retete cu mazare care vor deveni favoritele tale
1. Aloo Matar
Sau tocanita indiana cu mazare si cartofi. Este un preparat cremos, plin de arome intense si de vitamine, care iti va incalzi organismul si iti va incanta papilele gustative.
Vei avea nevoie de:
- 3 cartofi medii
- 200 g mazare proaspata sau congelata
- o ceapa alba mare
- o lingura de amestec curry
- o lingurita de ghimbir ras
- o lingurita de chili
- 2 linguri de ulei
- 3 linguri pasta de rosii
- patrunjel sau coriandru proaspat
- sare si piper
Modul de preparare:
Pentru inceput, decojeste cartofii si taie-i in cuburi medii. Spala si mazarea, apoi decojeste ceapa si tai-o marunt. Caleste ceapa in ulei, intr-o oala incapatoare. Las-o la foc mediu pana devine translucida, apoi adauga toate condimentele, mai putin ierburile proaspete, dar inclusiv pasta de rosii.
In continuare, adauga in oala si cartofii, apoi toarna apa calduta pana cand cartofii sunt acoperiti integral. Lasa cartofii sa fiarba timp de 20 de minute sau pana cand ii poti patrunde cu o furculita.
Cand cartofii sunt aproape gata, adauga si mazarea, pe care o vei lasa la fiert 3-4 minute. La final, toaca patrunjelul sau coriandrul proaspat si adauga-l in oala, dupa ce ai stins focul. Serveste mancarea calda, alaturi de lipii proaspete.
2. Paste cu sos alb, mazare si dovlecel
Daca ai pofta de o portie de paste absolut delicioase, dar si sanatoase in acelasi timp, aceasta varianta va fi pe gustul tau.
- O cutie de smantana lichida (sau vegetala, daca esti vegana)
- 100 g boabe de mazare proaspete
- Un dovlecel
- Doi catei de usturoi
- O lingura de ulei de masline
- Parmezan (sau fulgi de drojdie inactiva, daca esti vegana)
- Pastele tale preferate
Modul de preparare:
Pune apa pentru paste la fiert, intr-o oala incapatoare. Cat timp apa se incalzeste, pregateste sosul.
Curata cateii de usturoi si taie-i in felii subtiri sau trece-i prin presa. Pune-i in tigaia incinsa, alaturi de uleiul de masline. Lasa usturoiul sa se gateasca 1-2 minute. Ai grija sa nu lasi usturoiul prea mult pe foc, caci se vor arde, iar sosul va capata un gust amar.
3. Chiftelute din mazare in panko
Ingrediente necesare:
- 100 g mazare proaspata
- 50 g morcov
- 50 g porumb
- 50 g naut
- cateva frunze de menta
- un ou mare
- pesmet sau panko pentru prajit
- sare si piper
Modul de preparare:
Clateste mazarea si porumbul, curata si taie morcovul in cubulete mici, fierbe nautul si indeparteaza-i pielitele. Pune toate legumele intr-un bol si zdrobeste-le usor cu o ustensila pentru piure. Nu transforma compozitia intr-o pasta, ci pastreaza bucati de legume, pentru o textura crocanta.
Dupa ce ai amestecat legumele, bate oul si incorporeaza-l in compozitie. Toaca menta marunt si pune-o si pe ea in mixul pentru chiftelute. Formeaza bile rotunde, de aceeasi marime.
Pune pesmetul sau panko intr-o farfurie, alaturi de sare si piper. Amesteca bine, apoi trece fiecare chifteluta prin acest mix. Poti praji chiftelele intr-o tigaie, in ulei de floarea soarelui, sau le poti prepara la cuptor, intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Serveste chiftelutele cu o salata de vara racoroasa!
Foto: Instagram/@foodbyharris