Stiu ca nu e intotdeauna usor sa fii creativa, asa ca iata ce iti propun sa incerci pentru energie de la prima ora si o silueta de invidiat:
Ciuperci cu oua la cuptor
Cu numai cinci ingrediente poti obtine un preparat delicios, perfect pentru micul dejun. De fapt, ai nevoie de doar doua ingrediente de baza: ciuperci si oua.
Ingrediente:
4 ciuperci mari portobello, spalate si fara codita
4 oua mari
1 lingura si jumatate cu ulei de masline extravirgin
1/2 lingurita cu sare
1/2 lingurita cu piper negru macinat
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius.
Unge ciupercile curatate cu ulei de masline si asezoneaza-le cu jumatate din cantitatea de sare si piper. Asaza-le intr-o tava intinsa pentru copt.
Sparge cu grija cate un ou in fiecare ciuperca. Presara pe fiecare sarea si piperul ramase.
Pune la cuptor si lasa timp 12-15 minute, pana cand albusul de ou s-a coagulat iar ciupercile au devenit moi.
Poti asezona ouale cu ceapa verde si marar proaspat, tocat marunt.
Frittata cu albus de ou si spanac
Un alt preparat cu un continut scazut de carbohidrati pe care il poti realiza cu numai cinci ingrediente este frittata cu albus de ou. Este varianta perfecta de mic dejun pe care il poti pregati la inceputul saptamanii si pe care il poti consuma cateva dimineti la rand.
Ingrediente:
2 linguri cu ulei de masline
1 sticla de 500 ml cu albus de ou pasteurizat
1 cana cu rosii cherry, taiate in jumatati
1 cana cu frunze de spanac baby, tocate
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Unge cu putin ulei o tava rotunda, putin adanca.
Adauga toate ingredientele, amestecand usor cu o furculita.
Pune la cuptor si lasa timp de aproximativ 30 de minute, pana cand albusul de ou este complet coagulat si intarit.
Scoate din cuptor si taie in 4-5 bucati triunghiulare cand se raceste.
Se pastreaza la frigider.
Quiche fara aluat, cu sunca si branza Emmentaler
Aceasta tarta quiche fara aluat este o varianta excelenta de mic dejun sarac in carbohidrati. Poate fi consumata chiar si la cina, alaturi de o salata, si in acelasi timp este foarte usor de preparat.
Ingrediente:
1 cana cu sunca slaba taiata cubulete mici
1 cana cu broccoli gatit la abur
1 cana cu branza Emmentaler rasa
2/3 cana cu lapte cu 2% grasime
1/4 cana cu smantana
5 oua mari
sare si piper dupa gust
un praf de nucsoara macinata
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Unge cu ulei o tava pentru tarta.
Distribuie uniform broccoli si sunca in tava.
Prepara compozitia amestecand laptele, smantana, ouale batute, sarea, piperul si nucsoara.
Toarna amestecul in tava si presara deasupra branza rasa.
Pune la cuptor si lasa timp de 35-40 de minute, pana cand compozitia este complet coagulata in centru.
Taie quiche-ul in sase bucati.
Ardei umpluti pentru micul dejun
Cand te gandesti la ardei umpluti sigur iti vine in minte preparatul traditional. Dar exista si o varianta de ardei umpluti care este ideala pentru micul dejun. Este saraca in carbohidrati si are un aport semnificativ de proteine.
Ingrediente:
4 ardei grasi mari, taiati in jumatati si curatati de seminte si codita
1 lingura cu ulei de masline
1 cana cu ceapa alba tocata marunt
450g de carnati de porc
2 cani cu spanac frunze
4 oua mari
3/4 cana cu mozzarella faramitata
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge o tava pentru copt.
Asaza ardeii pe tava de copt.
Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare, la foc mediu. Pune ceapa si caleste timp de cinci minute sau pana cand se inmoaie.
Adauga carnatii taiati rondele si caleste pana se rumenesc putin.
Pune frunzele de spanac, amesteca si lasa pe foc timp 1-2 minute, pana cand se inmoaie.
Intr-un bol, bate bine ouale, sarea si piperul. Adauga jumatate de cana cu mozzarella.
Cu o lingura, pune compozitia in ardeii asezati in tava.
Toarna amestecul de ou peste compozitia cu carnati din fiecare ardei. Presara restul de 1/4 cana cu mozzarella.
Pune tava in cuptor si lasa timp 35-40 de minute, pana cand branza devine aurie.
Shakshuka cu kale si ardei
Shakshuka este un preparat oriental delicios, pe care merita sa-l incerci. Are un continut scazut de carbohidrati si este perfect pentru diminetile de weekend si nu numai.
Ingrediente:
1 lingura cu ulei de masline
1 ceapa galbena mica, tocata marunt
1 ardei rosu mediu, taiat in felii subtiti
2 catei de usturoi, pisati
2 cani cu kale tocata marunt
1 lingura cu vin rosu
1 lingurita cu amestec de condimente mediteraneene
2 conserve de rosii tocate
4 oua mari
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Incinge uleiul la foc mediu, intr-o tigaie cu suprafata antiaderenta.
Adauga ceapa tocata si caleste timp de cinci minute, pana se inmoaie.
Adauga fasiile de ardei rosu si caleste alte cinci minute, pana cand ardeiul se inmoaie.
Pune usturoiul pisat.
Adauga kale treptat, pana cand se inmoaie toate frunzele.
Pune vinul rosu si amesteca frecvent timp de un minut.
Adauga condimentele mediteraneene, sarea si piperul.
Pune rosiile tocate din conserva si amesteca pentru ca toate ingredientele sa fie incorporate.
Da focul mai mic, acopera cu un capac si lasa la gatit timp de cinci minute.
Ia capacul de pe tigaie si formeaza patru adancituri in compozitie.
Sparge cate un ou in fiecare adancitura formata.
Acopera iar si mai lasa pe foc inca 6 minute sau pana cand albusul este ferm si galbenusul este coagulat la suprafata.
Foto: Instagram/Alanna Taylor-Tobin