Daca ai senzatia ca sa gatesti sanatos este complicat si scump, afla ca nu este chiar asa. Ba chiar un studiu publicat pe 24 mai 2023 in jurnalul Nutrients demonstreaza contrariul. Echipa de cercetatori de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) a dezvaluit ca adoptarea dietei mediteraneene ofera numeroase beneficii pentru sanatate si poate economisi o suma semnificativa de bani. Cercetatorii au analizat impactul financiar al adoptarii acestei diete populare si au constatat ca cei care au urmat dieta mediteraneana ar putea economisi in medie aproximativ 1.500 de dolari pe an in comparatie cu cei care consuma o dieta occidentala standard. Aceste descoperiri evidentiaza avantajele economice ale adoptarii unui tip de alimentatie care pune accent pe grasimile sanatoase, cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele si proteinele slabe.
„Adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase nu trebuie sa-ti goleasca buzunarul, dar consumul de alimente [mai putin nutritive] poate afecta organismul. Economisirea de 28 de dolari saptamanal poate parea putin la prima vedere, dar pe durata unui an, aceasta inseamna aproape 1.500 de dolari, ceea ce poate face o mare diferenta pentru bugetul tau”, a declarat profesorul asociat Karen Murphy de la UniSA.
Inspirate de acest concept, aceste 5 idei de retete de cina sub 400 de calorii iti vor oferi senzatia de satietate, ajutandu-te sa-ti pastrezi silueta sau chiar sa slabesti.
1. Pui cu legume la cuptor
Ingrediente
- 120g piept de pui fara piele
- 1 cartof dulce mic, taiat cuburi
- 1 morcov, taiat rondele subtiri
- 1 ceapa rosie mica, taiata felii subtiri
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita condimente preferate (cimbru, oregano, rozmarin etc.)
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Incalzeste cuptorul la 200°C. Asaza bucatile de piept de pui intr-o tava si adauga legumele taiate in jurul lor. Stropeste totul cu ulei de masline si condimenteaza cu sare, piper si aromele preferate. Da la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute sau pana cand puiul este gatit si legumele sunt fragede.
5 idei de retete rapide cu efect antiinflamator. Consuma-le in special vara
2. Somon cu quinoa si legume
Ingrediente
- 120g file de somon proaspat
- 50g quinoa
- 1/2 dovlecel, taiat cuburi
- 1/2 ardei rosu, taiat cubulete
- 1 lingurita ulei de masline
- suc de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Gateste quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj. Incalzeste o tigaie antiaderenta si adauga uleiul de masline. Gateste somonul pe ambele parti pana cand este gatit. In aceeasi tigaie, adauga dovlecelul si ardeiul rosu. Gateste-le pana devin moi, dar inca crocante. Serveste somonul peste quinoa si adauga legumele gatite deasupra. Stropeste cu suc de lamaie si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
3. Paste integrale cu broccoli si parmezan
Ingrediente
- 50g paste integrale (preferabil penne)
- 1 cana broccoli, taiat in buchetele mici
- 1 catel de usturoi, tocat fin
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 lingura parmezan ras
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Gateste pastele in apa sarata conform instructiunilor de pe ambalaj. Intr-o tigaie, incalzeste uleiul de masline si adauga usturoiul tocat. Gateste-l pana devine auriu. Adauga buchetelele de broccoli si gateste-le pana devin usor moi. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si amesteca pastele cu sosul de broccoli. Presara parmezan ras deasupra si serveste imediat.
6 tipuri de carbohidrati care ingrasa cel mai mult
4. Salata de ton cu naut si avocado
Ingrediente
- 100g ton la conserva in apa, scurs
- 1/2 cana naut fiert
- 1/2 avocado, taiat cubulete
- mix de salata verde (spanac, rucola, salata verde etc.)
- 1 lingurita ulei de masline
- suc de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Asaza mixul de salata verde pe un platou. Amesteca tonul scurs si nautul fiert intr-un castron mic. Adauga cuburile de avocado. Stropeste totul cu ulei de masline si suc de lamaie. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Adauga amestecul de ton si naut peste salata verde si serveste imediat.
5. Orez cu tofu si legume la wok
Ingrediente
- 50g orez brun fiert
- 100g tofu taiat cubulete
- 1 ceapa verde, taiata rondele
- 1 morcov, taiat rondele subtiri
- 1/2 ardei galben, taiat cubulete
- 1 lingurita ulei de susan
- 1 lingurita sos de soia
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Incalzeste uleiul de susan intr-o tigaie wok si adauga cuburile de tofu. Gateste-le pana devin aurii. Adauga legumele taiate in wok si gateste-le rapid pana devin crocante. Adauga orezul fiert si sosul de soia, amesteca totul bine si condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Serveste imediat.
Aceste retete ofera o varietate de ingrediente sanatoase si delicioase, care sa te ajute sa te bucuri de o cina echilibrata si gustoasa, cu aproximativ 400 de calorii fiecare.
Foto: depositphotos.com