In cantitati corespunzatoare, orezul te ajuta sa obtii mancaruri satioase cu ajutorul carora poti slabi in talie. Acesta contine carbohidrati de buna calitate care se absorb lent in procesul de digestie si iti ofera energie pe tot parcursul zile. Iata cateva retete cu orez extrem de delicioase pe care le poti prepara rapid, cu ingrediente de sezon.
Retete low-carb delicioase pe care le poti prepara rapid
„Orezul este permis in orice dieta atat timp cat el nu depaseste 200 g pe zi (preparat). Combinat cu legume acesta devine si mai hranitor. Cel brun este bogat in vitamine si minerale, dar si fibre, foarte sanatoase si benefice in procesul de slabire. Studiile realizate in cadrul centrului The Nutrition Twin arata ca orezul consumat la o temperatura joasa ajuta la reducerea grasimii din jurul abdomenului. De asemenea, daca iti ramane orez si vrei sa il consumi a doua zi, pune-l la rece, dar nu-l reincalzi pentru ca acesta te poate balona. Pentru potentarea efectelor dietetice, asezoneaza orezul cu ulei de masline, ghimbir, asparagus, kale sau broccoli. Toate acestea reduc inflamatia din organism, un factor ce favorizeaza aparitia depozitelor de grasime din corp”, spune nutritionistul Tammy Lakatos Shames.
Orez integral cu broccoli si fasole verde
Ingrediente:
130 g orez integral fiert si racit
100 g broccoli fiert la abur
100 g fasole verde fiarta la abur
2 fire de ceapa verde/2 fire de usturoi verde taiate marunt
un ardei taiat cubulete
1 ligurita ghimbir ras
o lingura de ulei de masline extravirgin
curry, sare, piper, dupa gust
Preparare:
Pui toate ingredientele intr-un bol si le amesteci bine cu uleiul de masline si condimentele. Apoi, acoperi vasul cu o folie si il dai la frigider 15 minute. Poti manca orezul ca atare sau sub forma de garnitura cu o bucata de carne alba pregatita la cuptor sau la gratar.
Paine proteica, gata in mai putin de o ora: Contine linte, este satioasa si nutritiva
Sushi cu somon si castravete
Ingrediente:
200 g orez integral sau brun fiert si racit
2 linguri de otet de orez
2 linguri de sos de soia
o jumatate de lingurita de ghimbir ras
o jumatate de castravete taiat bastonase
2 fileuri de somon marinat
150-200 g ricotta
1 lingurita de seminte de susan pentru decor
Preparare:
Amesteca orezul cu otetul, sosul de soia, ghimbirul ras, apoi intinde feliile subtiri de fileu de somon marinat pe folia de plastic (sub ea pune un napron din betisoare de bambus sau un prosop). Adauga mixul de orez si intinde-l pe toata suprafata foliei. Adauga ricotta si uniformizeaza toata suprafata cu o spatula de silicon, dupa care, aseaza betisoarele de castravete. Ruleaza si taie in bucati. Serveste sushi-ul proaspat preparat cu sos de soia dietetic (continut redus de sodiu) si seminte de susan.
Orez la tigaie cu ciuperci si carne de vita
Ingrediente:
100 g orez brun sau integral
200 g muschi de vita
300 g ciuperci
1-2 ardei capia
patrunjel/marar
curry
ulei de masline
sare, piper
Preparare:
Tai ciupercile si ardeiul capia si le pui la calit cu ulei de masline intr-o tigaie timp de 5-10 minute, la foc mic. Tai carnea de vita feliute foarte subtiri (pentru a o putea taia mai usor congeleaza carnea inainte) si o adaugi in tigaie. Dupa 2-3 minute adaugi orezul spalat in prealabil si mai calesti amestecul 5 minute. Adaugi apa (cat sa acopere amestecul), sare, piper si curry dupa gust si pui capacul. Lasi la fiert si mai adaugi apa pana cand orezul este fiert complet. Il servesti cald sau rece cu patrunjel sau marar.
Supa italieneasca nutritiva, cu quinoa si naut
Orez cu lapte de migdale si mere vanilate
Ingrediente:
250 ml apa
125 g orez
250 ml lapte de migdale neindulcit;
indulcitor din stevie
scortisoara
esenta/extract de vanilie
1 mar
5-8 samburi de migdale zdrobiti
Preparare:
Fierbi orezul in apa, il scurgi si il pui intr-un bol. Dai in clocot laptele de migdale, adaugi orezul fiert si adaugi indulcitorul de stevie, dupa gust. Pui in boluri orezul cu lapte de migdale si presari scortisoara. Tai barcute feliile de mar. Ungi o tigaie cu putin unt si o lasi sa se incalzeasca bine. Calesti rapid feliutele de mar si adaugi extractul/esenta de vanilie. Ornezi orezul cu acestea si adaugi fulgii/bucatile zdrobite de migdale.
Foto: depositphotos.com