Noi am adunat 3 retete de prajituri festive, retete clasice, des intalnite in meniurile de sarbatoare, pe care le consideram potrivite pentru masa ta mare cu familia. Speram sa va placa si sa va indulceasca sarbatorile de iarna!
1. Rulada cu gem
Desertul iubit de intreaga familie, rulada cu gem este pufoasa, aromata si se prepara rapid.
Ingrediente:
Foaia de rulada – 4 oua, 80 de gr de zahar, 80 de gr de faina, un praf de sare, 5 gr de zahar vanilat
Umplutura – 300 de grde gem de prune
Decor – zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Ouale se separa, albusurile se bat spuma cu zahar , iar galbenusurile se mixeaza cu sare si zahar vanilat. Peste galbenusuri adaugam albusurile, faina si amestecam usor pana se incorporeaza. Compozitia se asaza pe hartie de copt (dimensiune tava 38×35 cm ) si se intinde uniform. Se coace la foc mediu cca 10 -12 minute (in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius) sau pana va capata o culoare usor aurie.
Se scoate din cuptor, se desprinde usor de hartie si se ruleaza imediat.
Pentru umplutura se poate folosi gem, crema sau ciocolata.
2. Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata
Un desert extrem de aromat si fin, eclerul cu cafea este vedeta la mesele festive. Se prepara rapid, iar rezultatul este unul delicios!
Ingrediente:
Coji ecler cu cacao: 20 ml de ulei, 100 ml de apa, 85 de gr de faina, 15 gr de cacao, 4 oua, un praf de sare
Crema de cafea: 500 ml de lapte, 60 de gr de amidon, 20 de gr de zahar vanilat, un praf de sare, 120 de gr zahar, 3 gr de cafea instant
Glazura de ciocolata: 100 de gr de ciocolata, 10 ml de ulei
Mod de preparare:
Faina se amesteca cu cacaua. Apa, uleiul si sarea se fierb intr-un vas pana se atinge punctul de fierbere. Se adauga intreaga cantitate de faina cu cacao si se amesteca repede cu o paleta. Amestecam pana ce aluatul se desprinde usor de peretii vasului si se retrage continuand amestecarea pana scade temperatura. Se incorporeaza ouale ( unul cate unul) prin amestecare continua. Turnarea aluatului se face cu posul cu sprit, in batoane de 10-12 cm. Coacerea se realizeaza la temperatura ridicata (200 C) pentru 15 minute, apoi la temperatura moderata (180 grade Celsius + ventilatie) pentru 15 minute, fara a deschide cuptorul in primele 10 minute. Coaja dupa coacere trebuie sa fie uscata.
Crema de cafea:
Laptele (400 ml) se fierbe la foc mic. Intr-un vas se amesteca bine ouale cu zaharul, amidonul si restul de lapte rece. Cand laptele a inceput sa fiarba se adauga compozitia formata mai sus, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa (maxim 1 minut ).
Se ia cratita de pe foc, se adauga zaharul vanilat, cafeaua instant, praful de sare si se amesteca bine.
Asamblare:
Vom taia capacele eclerelor doar pe o latura, apoi le vom umple cu crema de cafea calda.
Le lasam sa se racesca complet si le glazuram cu ciocolata topita si amestecata cu ulei.
3. Chec cu cirese
Checul cu cirese este un desert pufos si savuros . Reteta este fara praf de copt, se pregateste usor si cu siguranta o vei repeta!
Ingrediente: 6 oua, 240 gr zahar, 100 gr unt 82% grasime, 300 gr faina, 1 praf sare, 650 gr cirese fara sambure, 1 plic zahar vanilat Bourbon, 20 gr zahar pudra, alune si nuci maruntite pentru decor.
Mod de preparare:
Ciresele se pun intr-o strecuratoare pana pregatim checul. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa, ca la bezea , iar zaharul s-a dizolvat complet. Mixam galbenusurile cu zaharul vanilat si untul topit (usor caldut) timp de 1 minut. Amestecam cele doua compozitii. Adaugam faina si amestecam usor pana se incorporeaza. In tava tapetata cu hartie de copt adaugam un prim strat de compozitie si cirese. Adaugam alternativ un strat de compozitie, un strat de cirese, ultimul strat fiind de compozitie. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius si lasam la copt pentru 50 minute. Se face proba cu scobitoarea. Checul cu cirese sa lasa sa se racesca complet, se pudreaza cu zahar, se presara nucile si alunele maruntite si apoi se poate felia.
Foto: Shutterstock.com