Oricat de delicioase ar fi tocanitele calde cu legume, uneori vrei sa te rasfeti cu ceva mai special. Ce ai spune despre un sos de merisoare aromat, cu portocale si rom, numai bun pentru sezonul festiv?
Acesta poate fi folosit atat ca sos pentru feluri principale, cat si ca topping pentru deserturi sau gustari. Se prepara repede, din doar cateva ingrediente, si il poti pastra o saptamana in frigider!
Reteta de sos de merisoare cu portocale si rom
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g merisoare proaspete sau congelate
- 1 lingurita de coaja de portocala bio
- 60 ml suc de portocale proaspat stors
- 1 lingura rom (sau esenta de rom, pentru varianta fara alcool)
- 80 ml sirop de artar
Cum se prepara acest sos de merisoare?
Pentru aceasta reteta, poti folosi merisoare proaspete, insa atunci cand ele nu sunt in sezon, este in regula sa folosesti si fructe congelate. Acestea sunt recoltate si inghetate la momentul perfect, astfel ca isi pastreaza nutrientii intacti.
Pentru inceput, preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregateste un vas pentru cuptor, din sticla sau din alt material rezistent. Toarna merisoarele inghetate in vas (fara sa le decongelezi inainte), apoi adauga romul si sucul proaspat stors din portocale. Adauga si coaja rasa. Atentie, caci coaja de portocala trebuie sa provina neaparat de la fructe netratate, pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea!
Peste merisoare si portocala, adauga indulcitorul. Poti folosi sirop de artar, dar si sirop de curmale sau de agave. Amesteca totul bine si lasa vasul la cuptor pana cand compozitia incepe sa fiarba usor. Apoi, opreste focul si lasa mixul sa se raceasca la temperatura camerei.
Cand s-a racit, paseaza fructele cu o furculita sau, daca vrei un sos mai fin, pune totul in blender si transforma sosul intr-unul delicat si cremos.
Poti folosi acest sos de merisoare peste clatite, porridge din ovaz, budinca de chia si nu numai!
Foto: depositphotos.com