Pentru mine, leurda este prevestitorul primaverii, mai ceva ca un ghiocel. I se mai spune „usturoiul salbatic” sau „usturoiul ursului” si are printre beneficii stimularea capacitatii de memorare, combaterea amneziilor, insomniilor, starilor depresive, de anxietate sau neliniste.
Imi place pentru toate aceste lucruri, dar si pentru ca da o aroma delicioasa mancarurilor, transformand chiar si o masa banala intr-una plina de gust, vitamine si beneficii pentru corp si minte. Retetele cu leurda se afla printre preferatele mele si, spre norocul nostru, acest ingredient delicios poate fi incorporat cam in orice mancare – trebuie doar sa fii un pic creativa.
Astazi va prezint o reteta de spaghete cu pesto de leurda, rapida, usoara si foarte aromata.
Spaghete din zucchini cu rosii cherry si feta, o alternativa excelenta pentru paste
Ingrediente:
150g spaghete fara gluten (sau orice alt tip de paste)
150g leurda
3 linguri seminte de floarea soarelui
1-2 linguri parmezan razuit
3 linguri ulei de masline extravirgin
sucul de la 1/2 lamaie
sare si piper
Pe deasupra: muguri de pin, parmezan, susan negru (optional)
Spaghete de zucchini cu pesto, reteta fara foc
Mod de preparare:
Punem o oala cu apa si sare la fiert si gatim spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj. Le scurgem si le lasam deoparte (pastram un polonic din apa in care au fiert).
Pentru pesto-ul de leurda, punem restul ingredientelor intr-un blender si le procesam pana la omogenizare. Adaugam treptat, lingura dupa lingura, pesto-ul peste spaghete (aici putem adauga din apa oprita daca vrem ca pesto-ul sa fie mai lichid) pana la consistenta si aroma dorita.
Linguini cu creveti si ton – reteta preferata a lui Jamie Oliver
Punem pastele pe farfurie si presaram muguri de pin, parmezan si susan negru. Pentru varianta vegana a acestei retete, putem inlocui parmezanul cu fulgi de drojdie inactiva. Un deliciu!
Paste cu pesto de rosii uscate si fistic
Foto: Marius Dragne