Am facut-o de cateva ori deja si mi se pare reteta ideala de toamna. Supa de legume coapte este aromata si delicata, perfecta pentru pranz si cina. O poti pregati in avans pentru a o servi cateva zile la rand.
Exista doua aspecte de care e bine sa tii cont cand pregatesti aceasta reteta:
- Creativitatea ta isi poate face de cap. Nu-ti place un ingredient? Elimina-l sau inlocuieste-l cu ceva pe gustul tau. Simti nevoia sa adaugi alte legume sau anumite arome? Fa-o! Tot va iesi un preparat delicios.
- Ai grija sa tai legumele cat se poate de egale. In acest fel se vor gati uniform. Nu iti doresti ca ceapa sa se arda in timp ce cartofii raman cruzi. E recomandata dimensiunea de 2-3 centimetri pentru cuburile de legume, astfel incat sa se coaca in aproximativ 20-30 de minute.
Ingrediente supa de legume coapte
1 cartof dulce mic, decojit si taiat in bucati potrivite
1 mar mic, decojit si taiat in bucati de 2,5 cm
1 tija de praz mica, doar partea alba si verde deschis, taiat pe lungime in jumatate, apoi felii
150 grame de rosii cherry taiate in sferturi sau o conserva de rosii bucati
2 morcovi medii, decojiti si taiati in bucati
1 radacina de pastarnac, curatata si taiata bucati
3 cepe verzi medii, curatate si taiate
2 cm de radacina de ghimbir proaspat taiat felii subtiri
6 catei mari de usturoi, zdrobiti
2 linguri de ulei de masline extravirgin
2 lingurite de coriandru macinat
1 litru de supa de legume sau supa limpede de pui
1 conserva de naut sau fasole alba
1 conserva de lapte de cocos
1½ linguri de otet balsamic sau din cidru de mere cu miere
½ lingurita de piper
½ lingurita de sare
Felii de lime pentru servire (optional)
Prepararea supei crema
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Intr-un bol mare combina cartoful dulce, marul, prazul, rosiile cherry, morcovii, ceapa verde, ghimbirul, usturoiul, uleiul si coriandrul. Condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Amesteca pentru a acoperi bine toate ingredientele. Transfera-le pe o tava mare cu margini ridicate si coace-le, amestecand o data, pana devin fragede si rumenite, aproximativ 25-30 de minute.
Lasa legumele sa ajunga la temperatura camerei inainte de a le mixa la robot, pentru a nu strica aparatul. Transfera legumele coapte intr-un blender. Lucreaza in loturi daca este necesar. Adauga supa, nautul (sau fasolea alba). Mixeaza pana cand obtii o consistenta cremoasa. Adauga laptele de cocos si 1½ linguri de otet si omogenizeaza. Poti sa adaugi si alte condimente care iti plac, precum busuioc, boia sau fulgi de chilli.
Transfera supa intr-o cratita medie si gateste la foc mediu pana cand se incalzeste bine.
Serveste fierbinte cu felii de lime daca doresti o aroma exotica. Pofta buna!
Foto: Freepik.com