Timp de pregatire si coacere (+ racire si refrigerare) = 1h si 30 de minute
Ingrediente
- 1 cana (150g) faina
- 1/2 cana (80g) zahar farin
- 75g unt nesarat, taiat in bucati
- 1 galbenus de ou
- 1 lingurita extract de vanilie
- 2/3 cana (160ml) pulpa de fructul pasiunii (vei avea nevoie de in jur de 10 fructe)
- 300ml smantana
- 1/2 cana (110g) zahar tos
- 4 oua
Pentru crema de mascarpone
- 250g mascarpone
- 1/4 cana (60ml) smantana
- 2 linguri zahar farin
- 2 linguri coaja de portocala rasa
Mod de preparare
Mixeaza faina, zaharul farin si untul pana obtii un amestec sfaramicios. Adauga galbenusul, vanilia si o lingura de apa rece. Mixeaza pana ce ingredientele sunt bine incorporate. Acopera bolul cu o folie de plastic si da aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Unge o tava rotunda de tarta. Scoate aluatul de la frigider si intinde-l bine cu un sucitor astfel incat sa obtii o foaie care sa acopere atat baza tavii, cat si marginile acesteia. Asaza foaia in tava si impunge baza cu o furculita. Acopera si mai da la frigider pentru inca 20 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Scoate tava de cu foaia de tarta de la frigider, acopera cu o hartie de copt si toarna fasole uscata sau orez deasupra, cat sa acopere bine baza. Da la cuptor pentru 10 minute, apoi indeparteaza fasolea si hartia de copt si mai da la cuptor pentru inca 10 minute sau pana ce tarta capata o usoara nuanta aurie. Scoate tava din cuptor si las-o la racit.
Intre timp, redu temperatura cuptorului la 170 de grade Celsius.
Da prin strecuratoare pulpa de la fructul pasiunii pentru a obtine un suc si aproximativ doua linguri de seminte. Amesteca bine smantana, zaharul si ouale. Adauga sucul de fructul pasiunii si semintele. Toarna continutul pe foaia de tarta si da la cuptor pentru 35 de minute. Scoate tarta din cuptor si las-o sa se raceasca bine, dupa care da-o la frigider pentru 3 ore sau peste noapte.
Combina intr-un bol crema de mascarpone, smantana, zaharul farin si coaja rasa de portocala. Adauga crema peste tarta si decoreaza cu pulpa de fructul pasiunii.
Foto: Shutterstock.com