Este un desert usor, vaporos, care merge de minune alaturi de un pahar de vin alb, la finalul unei mese delicioase.
Cel mai bun tort de ciocolata cu doar 5 ingrediente (fara zahar)
Ingrediente pentru tort mousse cu zmeura si vanilie:
Pentru blatul de zmeura:
-90 gr de unt nesarat, la temperatura camerei;
-80 gr oua;
-200 gr piure de zmeura, la temperatura camerei;
-200 gr zahar;
-180 gr faina alba;
-8 gr praf de copt;
-1,5 gr pudra de vanilie.
Pentru jeleul de zmeura:
-200 gr piure de zmeura;
-25 gr zahar pudra;
-5 gr de foi de gelatina.
Pentru blatul sable:
-75 gr faina alba;
-175 gr faina pentru prajituri;
-120 gr unt, la temperatura camerei;
-1/2 pastaie de vanilie;
-2 gr de sare;
-90 gr zahar pudra;
-20 gr faina de migdale;
-50 gr oua.
Pentru crema de patiserie:
-220 ml lapte integral;
-50 gr zahar;
-1 gr de sare;
-1 pastaie de vanilie;
-50 gr galbenus de ou;
-20 gr amidon de porumb;
-20 gr de unt nesarat, la temperatura camerei.
Pentru crema diplomat:
-300 gr de crema de patiserie;
-300 gr de frisca;
-5 gr de foi de gelatina.
Pentru bezea:
-75 gr de albus de ou;
-75 gr de zahar;
-75 gr de zahar pudra.
Pentru decorare:
-Spray cu unt de cacao alb;
-zmeura.
Tort cu ciocolata si castane (fara gluten)
Mod de preparare:
Blatul de zmeura.
Intr-un castron se amesteca faina, praful de copt si pudra de vanilie. Untul se amesteca bine cu un mixer de bucatarie, pana cand devine cremos. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand se omogenizeaza. Apoi, se adauga ouale si se continua amestecarea pana cand se omogenizeaza.
Se adauga treptat piureul de zmeura. Dupa aceea se incorporeaza ingredientele uscate si se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen. Aluatul de pune intr-o forma de copt si se niveleaza pentru a fi uniform, apoi se da la cuptor timp de 12-15 minute, la 160 de grade Celsius.
Se scoate si se lasa la racit pana cand ajunge la temperatura camerei. Se taie in 3 si se pune fiecare strat obtinut in interiorul unui cerc de silicon, cu diametrul de 8 cm.
Jeleul de zmeura.
Se amesteca piureul de zmeura cu zaharul pudra intr-o oala la foc mediu. Foile de gelatina se pun in apa rece ca sa se inmoaie. Cand jeleul s-a incalzit, dar inca nu a inceput sa fiarba, se ia de pe foc.
Gelatina se scurge de excesul de apa si se pune in piureul de zmeura. Se toarna cate 50 de gr de jeleu intr-un inel de silicon, cu diametrul de 7 cm. Se dau la frigider si se lasa timp de 4 ore, pana cand jeleul se intareste.
Blatul sable.
Se amesteca cele 2 tipuri de faina. Se bate untul cu robotul de bucatarie, se adauga zaharul pudra si faina de migdale si se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen. Se adauga semintele de la pastaia de vanilie si se amesteca din nou, timp de 2 minute. Se opreste mixerul, se adauga oul si apoi se mixeaza din nou, la viteza mica, pana cand se incorporeaza ouale.
Se opreste mixerul, se adauga amestecul de faina si apoi se mixeaza cateva secunde pana cand se obtine un amestec omogen. Aluatul obtinut se inveleste in folie de plastic si se tine la rece timp de 1 ora. Se preincalzeste cuptorul de 170 de grade Celsius. Aluatul se intinde intr-o foaie patrata, cu grosimea de 3 cm si se da la rece din nou, timp de 10-15 minute, pana cand se intareste.
Se taie cercuri cu diametrul de 8 cm si se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt si se sau din nou la rece pana cand se intaresc, aproximativ 30 de minute. Se scot si se pun la cuptor timp de 12-15 minute, pana cand devin usor aurii pe deasupra, apoi se scot de la cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
Crema de patiserie.
Intr-un caston se amesteca galbenusurile de ou, oul si amidonul de porumb. Laptele se pune intr-o oala de dimensiuni medii, impreuna cu semintele de vanilie, la foc mediu. Cand incepe sa fiarba, se ia o cantitate mica de lapte si se pune peste amestecul de galbenusuri de ou, amestecand continuu.
Se mai adauga lapte pana cand galbenusurile au fost incorporate apoi se transfera amestecul obtinut in oala in care fierbe laptele. Se continua gatirea la foc mic, amestecand continuu, pana cand amestecul se ingroasa.
Dupa 5 minute se ia de pe foc si se strecoara printr-un tifon fin, se incorporeaza untul si se lasa la racit deasupra unui vas cu apa rece. Cand ajunge la temperatura camerei, se acopera cu folie de plastic ca sa nu faca pojghita deasupra si se da la frigider timp de 2 ore.
Bezeaua.
Se preincalzeste cuptorul la 100 de grade Celsius. Albusurile se bat cu mixerul pana cand devin pufoase. Se adauga treptat zaharul alb si se amesteca pana cand incep sa se formeze varfuri de spuma, apoi se incorporeaza si zaharul pudra. Spuma de intinde intr-un strat subtire uniform pe o foaie de silicon si se da la cuptor timp de 1 ora sau pana cand devine crocanta.
Bezeaua nu trebuie sa stea prea mult la cuptor, altfel isi va pierde culoarea alba. Se scoate de la cuptor si, dupa ce s-a racit complet, se rupe in forme neregulate.
Crema diplomat.
Gelatina se pune in apa rece ca sa se inmoaie. Se iau 50 gr de crema de patiserie si se pun intr-un castron, deasupra unui vas cu apa care fierbe si se amesteca continuu.
Cand temperatura ajunge la 60 de grade Celsius, se scurge gelatina de apa si se adauga peste crema de patiserie, amestecand bine pana cand se dizolva. Se ia de pe vasul cu apa calda si se incorporeaza repede si restul de crema de patiserie, apoi se transfera intr-o punga pentru ornat.
Daca ai ajuns pana aici, mai ai de parcurs doar partea de asamblare a desertului: vei avea nevoie de cate o punga pentru ornat pentru fiecare crema, dupa care poti incepe sa creezi straturile, incepand cu cel de blat de zmeura. Straturile de blaturi vor fi lipite intre ele folosind crema diplomat.
Dupa ce termini de lipit toate straturile intre ele se indeparteaza inelele, se orneaza cu spray cu unt de cacao si se introduce la congelator timp de 10 minute pentru a se intari. Dupa ce s-a intarit, se orneaza cu un strat de bucati de bezea si cu petale de zmeura.
Cel mai bun tort vegan cu ciocolata
Foto: Hint of Vanilla