Iar cand vine vorba despre abilitatile culinare, nimic nu este mai important decat folosirea cantitatii perfecte de sare in preparatele tale. Christopher Arturo, bucatar chef si instructor in cadrul Institutului de Educatie Culinara din Statele Unite, a dezvaluit pentru wellandgood.com cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a nu adauga niciodata prea multa sau prea putina sare.
Inainte de toate, este important sa-ti amintesti ca nu ar trebui sa consumi mai mult de 2,3 miligrame de sodiu pe zi, ceea ce inseamna aproximativ o lingurita de sare. „Un consum ridicat de sodiu poate sa agraveze unele afectiuni, contribuie la retentia de fluide si poate provoca cresterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot, la randul lor, sa duca la alte probleme de sanatate precum afectiuni cardiace, infarct si probleme la nivelul rinichilor”, declara medicul Melissa Rifkin pentru wellandgood.com.
Metoda ingenioasa care te ajuta sa pastrezi un avocado copt timp de cateva luni
Alimentele semipreparate si cele de tip fast-food pot contine o cantitate ridicata de sodiu, nu doar prin adaosul de sare, ci si prin aditivi alimentari precum monoglutamatul de sodiu. Atunci cand gatesti acasa poti controla mult mai bine cantitatea de sare adaugata in mancare. Este o oportunitate de a folosi sarea cu moderatie si de a profita la maximum de puterea unor condimente precum curcuma, pudra de usturoi, piperul si multe altele.
Cum sa sarezi perfect mancarea de fiecare data, potrivit unui bucatar chef:
Planifica din timp
Poate ca ti se pare exagerat sa faci un plan legat de adaugarea sarii in mancare. Dar potrivit bucatarului chef Arturo, sa-ti faci un plan din timp este cea mai simpla modalitate de a folosi cantitatea ideala de sare. „Gandeste-te la ceea ce prepari si la procesul folosit pentru a determina cand si cata sare sa adaugi”, spune Arturo. De exemplu, atunci cand prepari o friptura cu sos, daca adaugi sare in sos inca de la inceput, acesta va fi mult prea sarat pe masura ce lichidul scade la fiert. Pe de alta parte, daca prepari legume la tigaie, poti sa sarezi inca de la inceput fara sa-ti faci griji ca legumele vor deveni prea sarate.
Adauga sare in etape
„Poti intotdeauna sa mai adaugi sare, dar nu poti niciodata sa o scoti”, spune Arturo. Pentru a te asigura ca nu sarezi prea mult un preparat, specialistul recomanda sa adaugi cate putina sare, treptat, pe parcursul prepararii. In acest fel poti gusta pe masura ce mancarea se gateste si mai poti adauga daca este necesar.
Paine proteica, gata in mai putin de o ora: Contine linte, este satioasa si nutritiva
Intreaba-te daca preparatul tau are nevoie de sare sau de alte arome
Avem tendinta de a ne gandi ca sarea este cea mai simpla modalitate de a oferi gust pastelor, supelor si sosurilor pe care le pregatim, dar Arturo spune ca ii place sa puna la indoaiala acest lucru atunci cand gateste. „Un truc prin care vei sti daca e nevoie de mai multa sare este acela de a adauga un pic de aciditate – precum otet sau lamaie – pentru a schimba modul in care papilele gustative reactioneaza la sare. Acest lucru poate schimba gustul preparatului, de exemplu poate face ca gustul sa fie mai puternic si sa nu mai fie necesar sa mai adaugi sare”, spune specialistul.
Salveaza mancarurile prea sarate cu grasimi
„Daca sarezi prea mult un preparat, poti incerca sa schimbi gustul adaugand grasimi, precum smantana sau unt, pentru a modifica modul in care percepi gustul sarii”, spune Arturo.
5 retete de gustari sanatoase care iti satisfac pofta de dulce
Lasa loc pentru preferintele culinare ale invitatilor
Oricat ai incerca, nu poti sara fiecare preparat astfel incat sa multumeasca pe toata lumea. De aceea, bucatarul chef recomanda sa sarezi mancarurile mai putin decat este necesar, lasand decizia finala in seama invitatilor tai. Ai putea, de exemplu, sa pui sare si piper pe masa, sau parmezan ras si ierburi proaspete. In acest fel, fiecare isi poate asezona mancarea in functie de propriile preferinte.
Foto: depositphotos.com