Rodia este un fruct cu foarte multe beneficii pentru organism si este consumat inca din Antichitate pentru proprietatile sale miraculoase.
Previne imbatranirea.
Semintele de rodie sunt o sursa foarte importanta de antioxidanti iar studiile sustin ca o rodie pe zi incetineste considerabil procesul de imbatranire al organismului si reduce nivelul de deteriorare al celulelor nervoase dar si a muschilor si a pielii.
Protejeaza rinichii.
Sucul de rodie este un bun agent detoxifiant pentru sanatatea rinichilor, contribuind la eliminarea toxinelor care se acumuleaza la nivelul acestora.
Sustine sanatatea ficatului.
Datorita continutului ridicat de antioxidanti, sucul de rodie contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, ajutand astfel la regenerarea acestuia.
Intareste sistemul imunitar.
Datorita continutului crescut de vitamina C, semintele de rodie ajuta sistemul imunitar, mai ales in sezonul rece, atunci cand incidenta racelilor si a virozelor respiratorii creste.
Contribuie la reducerea numarului alergiilor.
Rodia are un continut bogat de polifenoli, substante care incetinesc sau opresc procesul de formare a alergiilor.
Previne afectiunile cardiace.
Sucul de rodie contribuie la normalizarea valorilor colesterolului si astfel impiedica formarea si depunerea placilor de colesterol pe artere, reducand astfel aparitia si dezvoltarea bolilor cardiace.
Contribuie la prevenirea cancerului.
Potrivit studiilor realizate in ultimii ani, sucul de rodie are un rol important in prevenirea cancerului de san si a celui de plamani. De asemenea, este folosit cu rezultate incurajatoare pentru incetinerea progresiei cancerului de prostata.
Normalizeaza tensiunea arteriala.
Studiile indica faptul ca persoanele hipertensive care consuma zilnic 50 de ml de suc de rodie, beneficiaza de o scadere de pana la 5% a tensiunii sistolice.
Dar, ca sa ai parte de toate aceste beneficii, trebuie mai intai sa scoti semintele din rodie din invelisul lor, operatiune care se poate dovedi dificila, si mai ales murdara.
Noi am incercat doua metode si ti le recomandam si tie:
Prima metoda este aceea de a taia fructul pe orizontala in doua jumatati.
Se ia fiecare jumatate, se intoarce cu samburii in jos, deasupra unui bol cu apa, si se loveste cu o lingura de lemn. Boabele vor cadea pe rand in bol iar tu vei reduce la minimum riscul de a stropi toata bucataria cu suc de rodie. Este metoda preferata a lui Jamie Oliver si, daca este buna pentru un bucatar celebru, de ce nu ai folosi-o si tu?
Cea de-a doua metoda este tot subacvatica…
… pentru ca in felul acesta eviti sa murdaresti totul in jur si sa pierzi apoi timp pretios ca sa faci curatenie. Fructul se cresteaza in patru dar fara a ajunge la samburi, apoi se scufunda intr-un bol umplut cu apa, se desface si se scot samburii din cuiburile in care sunt adapostiti.
Speram ca aceste sfaturi te vor ajuta sa savurezi acest fruct delicios si plin de beneficii pentru sanatatea ta.
Foto: Instagram – Tieghan Gerard