Traditia spune ca Mos Craciun are nevoie sa il asteptam cu un pahar cu lapte si fursecuri, ca sa aiba energie si putere sa duca daruri tuturor.
Este o traditie veche si diferita in diverse zone, dar mi-a placut tare mult cea de acum vreo 400 de ani, din Germania, unde se obisnuia ca in centrul orasului sa fie pus un brad mare. Oamenii il impodobeau cu mere, nuci, covrigei, biscuiti, iar pe 25 decembrie erau stranse si impartite copiilor din oras impreuna de o cana de lapte.
Anul acesta, eu si Andreea il asteptam pe Mos Craciun cu un ceai energizant si turta dulce fara gluten. Si, pana vine el, noi le si testam si ne facem planurile pentru sarbatori.
Ingrediente pentru turta dulce fara gluten:
3 ¼ cana faina fara gluten
1 lingura scortisoara
1 lingura ghimbir macinat
¾ lingurita bicarbonat
¾ lingurita cuisoare macinate
¾ lingurita cardamom macinat
½ lingurita nucsoara macinata
½ lingurita sare
¾ cana unt
½ cana zahar de cocos
1 ou
½ cana miere
Mod de preparare:
Amesteca intr-un bol toate ingredientele uscate. Adauga treptat untul topit, oul si mierea. Framanta aluatul cu mainile pana devine omogen si lipicios. Lasa aluatul sa se odihneasca la frigider pentru 2 ore.
Imparte aluatul in parti egale si intinde-l subtire, cu ajutorul unui facalet. Decupeaza aluatul in formele dorite si pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coace turta dulce timp de 10 minute, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.
Tu cum il astepti pe Mos Craciun?
Foto: Marius Dragne