Pe langa faptul ca au un continut extrem de bogat de betacaroten, care protejeaza vederea, previne imbatranirea pielii si combate cancerul, cartofii dulci au si un indice glicemic mai scazut decat cel al cartofilor albi. Asta inseamna ca dupa ce ii consumi nu creste nivelul de zahar extrem de mult, lucru util in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2.
Si continutul caloric este mai scazut decat cel al cartofilor albi, astfel ca un cartof dulce mediu are in jur de 100 de calorii. Nu e de mirare ca au fost inclusi in lista celor mai hranitoare alimente din lume, mai ales ca au si cantitati insemnate de vitamina C, B5, B6, calciu, proteine, potasiu, magneziu, cupru, biotina, fibre si acid folic.
Daca nu te-ai obisnuit inca sa-i consumi, o sa-ti povestesc putin despre variantele mele preferate de a-i gati pe care merita sa le incerci:
Cartofi dulci copti si umpluti cu unt de arahide, seminte de chia si banane
Daca iti place untul de arahide si adori migdale in combinatie cu bananele, atunci aceasta reteta va fi o adevarat descoperire pentru tine. Pentru mine a fost dragoste la prima degustare. Textura cremoasa si gustul dulceag al cartofului copt se imbina perfect cu untul de arahide, semintele de chia si feliile de banana.
Si nici nu se prepara greu! Porneste din timp cuptorul si seteaza temperatura la 190 de grade Celsius. Cartofii dulci se spala, se inteapa cu furculita si se lasa la cuptor aproximativ o ora, pana cand se inmoaie. Dupa ce s-au racit putin, se cresteaza cu cutitul si se umplu cu unt de arahide, seminte de chia si banane. Un adevarat deliciu!
Toast de cartofi dulci
O alta idee geniala ca sa gatesti cartofii dulci este sa-i folosesti ca alternativa pentru paine, preparand un toast dulce sau sarat, in functie de preferintele tale. Cartofii dulci se taie pe lungime, in felii subtiri, care se lasa de cateva ori la prajitorul pentru paine, pana cand se rumenesc.
Poti combine aceste felii de cartof dulce prajit cu o multime de ingrediente, pentru a avea un mic dejun variat. Cu unt de arahide si banane, cu humus si castraveti, cu guacamole sau felii de avocado, cu unt si gem, cu branza de capra si smochine, cu somon afumat si marar, cu avocado si ou fiert, cu crema de ciocolata, cu ricotta si fructe de padure… si lista poate sa continue.
Cartofi dulci la cuptor cu parmezan si patrunjel tocat
Aceasta este cea mai buna solutie ca sa renunti la cartofii prajiti, care nu sunt sanatosi. Inlocuieste-i cu cartofii dulci stropiti cu ulei de masline si preparati la cuptor. Nu vei simti lipsa cartofilor prajiti dupa ce gusti aceasta minunatie.
Cartofii dulci feliati se stropesc cu ulei de masline extravirgin, se condimenteaza cu sare si piper, se asaza in tava si se lasa la cuptor 35-40 de minute, pana se rumenesc. La final, poti sa razuiesti putin parmezan peste ei si sa presari patrunjel proaspat tocat.
Foto: Instagram – Micadeli.com