10 ceaiuri din plante cu cele mai multe beneficii pentru sanatate

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 oct. 2024

Consumam ceaiuri in special in sezonul rece, dar ele nu sunt bune doar pentru a ne incalzi. Infuziile din plante au o multime de proprietati vindecatoare de care poti beneficia si tu.

Iata 10 ceaiuri care au foarte multe proprietati. Le poti consuma individual sau poti sa realizezi un mix de plante care sa corespunda nevoilor tale.

Ceai de musetel

Pe cat de banal, pe atat de miraculos. Nu este degeaba unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri din lume. Studiile sugereaza ca poate imbunatati calitatea somnului si poate reduce insomnia, in special la persoanele in varsta. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii, fiind util pentru reducerea disconfortului in corp.

Ceai de fenicul

Este benefic pentru digestie si poate ajuta la reducerea balonarii si a crampelor abdominale. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Un lucru mai putin cunoscut despre ceaiul de fenicul este faptul ca e recomandat in perioada alaptarii, avand un efect puternic in inducerea lactatiei.

Ceai de salvie

Este cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene si antiinflamatorii. Poate ajuta la reducerea transpiratiei excesive, la ameliorarea durerilor in gat, dar si la imbunatatirea sanatatii digestive.

Ceai de tei

Ceaiul de tei este cunoscut pentru efectele sale sedative, fiind o alegere excelenta pentru cei care se confrunta cu stres sau insomnie. Are proprietati antiinflamatorii, ajutand la reducerea inflamatiilor din organism si la ameliorarea simptomelor unor afectiuni precum artrita. Ceaiul de tei poate ajuta la calmarea sistemului digestiv, reducand disconfortul abdominal si balonarea. Este adesea folosit ca remediu natural pentru indigestie.

Ceaiul care poate reduce cu 47% riscul de diabet de tip 2 daca e consumat zilnic

Ceai de macese

Incarcat cu vitamina C, ceaiul de macese sustine sistemul imunitar si ajuta la protejarea corpului impotriva daunelor oxidative. Efectele sale antiinflamatorii sunt considerate utile pentru reducerea durerii, in special la persoanele cu osteoartrita. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca poate imbunatati elasticitatea pielii si combate imbatranirea.

Ceai de echinacea

Este popular pentru proprietatile sale de stimulare a sistemului imunitar. Unele cercetari sugereaza ca poate reduce severitatea si durata simptomelor de raceala. Este, de asemenea, plin de antioxidanti care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi daunatori. Consumul de ceai de echinacea poate oferi un plus de suport imunitar in timpul sezonului gripelor.

Ceai de cimbru

Nu este doar un condiment aromat, ci si o planta cu multe beneficii pentru sanatate. Cimbrul contine compusi cu proprietati antiseptice, care pot ajuta la combaterea bacteriilor si a infectiilor. Ceaiul de cimbru poate fi util in reducerea simptomelor infectiilor respiratorii, cum ar fi tusea si racelile. Datorita proprietatilor sale expectorante, ceaiul de cimbru poate ajuta la ameliorarea tusei si la deschiderea cailor respiratorii, facandu-l o alegere excelenta in sezonul rece. De asemenea reduce inflamatia din organism.

Ceai de rooibos

Nativ din Africa de Sud, este un ceai fara cafeina si bogat in antioxidanti. Studiile sugereaza ca poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, sprijinind sanatatea inimii. De asemenea, se fac cercetari in ultima perioada pentru a vedea ce efecte benefice are pentru sanatatea oaselor.

Ceai de galbenele

Are proprietati antiseptice si antiinflamatorii. Este eficient in tratarea problemelor digestive, cum ar fi indigestia si gastrita, si poate ajuta la ameliorarea simptomelor menstruale.

Cel mai bun ceai pentru sanatatea intestinala. E bine sa il bei zilnic

Ceai de busuioc

Este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, la reducerea stresului si a anxietatii si la sprijinirea sistemului imunitar.

Ceai de menta

Racoritor si energizant, ceaiul de menta este adesea folosit pentru a calma disconfortul digestiv. Studiile arata ca poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil si a indigestiei. Ceaiul de menta are de asemenea proprietati antivirale si antibacteriene.

In general, pentru a beneficia de proprietatile plantelor, e recomandat sa se inlocuiasca ceaiurile la pliculete cu forma lor vrac, mai putin maruntita. In acest fel se evita si riscul de contaminare cu alte substante. Infuzeaza 1-2 linguri de frunze sau flori proaspete sau uscate intr-o cana cu apa fierbinte timp de 5-10 minute. Poti adauga miere sau lamaie pentru un gust mai aromat.

Foto: Freepik.com