10 motive pentru care ai mancarimi la nivelul sanilor

1
De Teodora Tirca
8 iul. 2019

Nu e chiar confortabil sa te afli in autobuz, pe vreme caniculara, si sa simti ca nu mai poti rezista tentatiei de a te scarpina in zona… sanilor.

Cred ca orice femeie a trecut la un moment dat prin asta. Cu siguranta ti-ai pus macar o data in viata intrebarea „de ce ma mananca sanii?”. Fie ca ai mancarimi in zona mameloanelor, sub sani sau pur si simplu pe partea superioara a sanilor, nu trebuie sa intri in panica. Cu siguranta e vorba despre o iritatie sau o afectiune ce poate fi rezolvata usor prin tratament.

Daca vrei sa stii ce inseamna aceste simptome (de obicei mancarimile se intensifica in zonele aglomerate, cand transpiri mai mult), descopera mai jos cauzele si care e cel mai bun plan de tratament pentru tine.

1. Ultima data ti-ai spalat sutienul… Hmm, nu-ti mai amintesti cand.

Chiar daca ai o colectie de minimum 10 sutiene, cel mai probabil te bazezi pe unul singur – preferatul tau, pentru ca comod si se potriveste oricarei tinute. Insa daca porti acelasi sutien zile la rand, trebuie sa-ti amintesti sa-l speli mai des, mai ales in sezonul cald. „Din cauza transpiratiei, acesta devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza infectii sau chiar eczema mamelonara”, declara pentru Self.com medicul dermatolog Gary Goldenberg. Ideal ar fi sa te bazezi pe un sutien din tesaturi naturale (bumbac), pe care sa-l speli la doua zile daca il porti zilnic.

2. Ai o arsura solara

Daca ti-ai dat sutienul jos in timp ce faceai plaja, e foarte posibil sa suferi de arsuri solare la nivelul sanilor sau pe sfarcuri – acestea sunt caracterizate prin mancarimi, pete, bube, roseata, usturimi si exfolierea pielii. Inclusiv sau mai ales pielea mameloanelor se poate arde rapid atunci cand este expusa la soare, pentru ca de obicei sanii nostri nu iau contact cu soarele. Crema de protectie poate ajuta, insa nu este o armura infailibila. Ca sa calmezi mancarimile si iritatiile, aplica o lotiune hidratanta pe sani in fiecare zi.

Aquaphor Healing Ointment, 42 lei, Notino.ro

3. Ai o iritatie cauzata de transpiratie

Este foarte comun vara ca pielea sanilor sa se irite din cauza transpiratiei excesive – mai ales sub sani, daca ai sani mari. „Din pacate, iritatia ce provoaca mancarimi se intampla atunci cand transpiratia se blocheaza sub sani si nu mai lasa porii sa respire”, spun cei de la Mayo Clinic. Poarta sutiene lejere cu suport sub sani, care absorb transpiratia in exces. Unele femei folosesc deodorant in zona de sub sani, insa nu este o practica recomandata de medici.

4. Esti alergica la sapunul sau detergentul pe care le folosesti

Daca ai piele sensibila, orice te poate irita – de la sapunul cu care te speli, pana la detergentul de rufe pe care il folosesti. Nu uita ca vara porii nostri sunt mai deschisi, asa ca sunt mai vulnerabili la chimicalele pe care le contin toate produsele cu care intram in contact. Foloseste gel de dus hipoalergenic si detergent pentru bebelusi.

5. Suferi de eczema

Eczema este o boala cronica ce se caracterizeaza prin piele uscata, inflamata, cu mancarimi intense. Daca suferi de mancarimi la nivelul sanilor si reusesti sa descoperi cauza, e posibil sa fie vorba despre o eczema, spune Jack Jacoub, medic oncolog. Mergi la medicul tau dermatolog – daca acest diagnostic se confirma, iti va prescrie o crema pe baza de steroizi. Pana atunci, insa, evita toate produsele care contin alcool sau parfum.

6. Ai psoriazis

Psoriazisul este o boala care face ca celulele de la nivelul pielii sa se multiplice anormal si sa creeze un fel de crusta la suprafata. Aceasta prezinta mancarimi si uscaciune si se dezvolta  adesea pe sani sau sub sani. Din nou, evita produsele puternic parfumate, nu te da cu parfum in zona sanilor si cere-i medicului sa-ti prescrie o crema pe baza de steroizi care va calma inflamatia si mancarimea.

7. Esti „alergica” la sutien

In sfarsit, iata si motivul mancarimilor cu care m-am confruntat eu: pur si simplu pielea unora dintre femei nu accepta sutienul. „Sutienele moderne sunt confectionate din tot felul de materiale sintetice care, desi arata bine, nu sunt bune pentru piele. Dantela, satinul si alte tesaturi alunecoase iti pot irita serios pielea, mai ales pe timp de vara”, spune Dr. Goldenberg. Medicul recomanda sa treci pe bumbac sau sa renunti la sutien cand si daca e posibil.

8. Ai dezvoltat candida in zona de sub sani

De obicei asociem candida cu zona intima, insa aceasta bacterie se poate dezvolta si sub sani. Aici se strange transpiratia, care favorizeaza dezvoltarea candidei, ce cauzeaza mancarimi si iritatii. Incearca, pe cat posibil, sa mentii aceasta zona uscata si aplica tratamente topice anti-candida.

9. Ai piele foarte uscata

Daca suferi de piele uscata cronica, poti ajunge sa experimentezi si mancarimi enervante. Atunci cand se usuca si se descuameaza, pielea incepe sa se irite si sa se manifeste prin mancarimi. E cazul sa bei mai multa apa, sa iei suplimente cu Omega-3, sa mananci mai multe nuci si sa aplici o lotiune hidratanta in fiecare zi dupa dus. De asemenea, incearca sa nu faci dus de mai multe ori intr-o zi, pentru ca acest lucru deshidrateaza pielea – si nu uita sa te speli cu apa calduta, nu fierbinte.

10. Iei medicamente care au ca efect advers mancarimile

Unele medicamente pot da mancarimi pe corp, inclusiv in zona sanilor. Printre acestea se numara diureticele, dar si pastilele pentru tensiune arteriala sau colesterol, spune Sherry A. Ross, specialist in sanatate feminina. Daca mancarimea este intensa si crezi ca medicamentele pe care le iei pot fi de vina, vorbeste cu medicul tau – le va schimba sau va ajusta doza astfel incat sa scapi de disconfort.

Foto: Shutterstock.com