Alaptatul, evitarea anumitor suplimente si un consum redus de carne rosie (nu mai mult de trei portii pe saptamana), sunt numai cateva dintre aceste obiceiuri.
Pe lista se mai afla activitatea fizica, adica aproximativ doua ore si jumatate de exercitii pe saptamana, evitarea bauturilor indulcite, mentinerea unei greutati sanatoase si limitarea consumului de alimente fast food.
Renuntarea completa la consumul de alcool este un alt pas important impotriva cancerului.
Studiul a fost realizat pentru a analiza validitatea unui set precedent de zece recomandari similare stabilite de World Cancer Research Fund (WCRF) si American Institute for Cancer Research (AICR).
Cele 10 recomandari pentru prevenirea cancerului:
- Mentinerea unui indice de masa corporala sanatos, cuprins intre 18.5-24.9
- Doua ore si jumatate de exercitii fizice pe saptamana
- O dieta echilibrata, care contine cel putin 30 de grame de fibre pe zi si cel putin cinci portii de fructe si legume
- Limitarea consumului de alimente fast food
- Limitarea consumului de carne rosie la maximum 3 portii pe saptamana
- Evitarea bauturilor indulcite
- Evitarea consumului de alcool
- Alaptarea timp de sase luni
- Evitarea suplimentelor pentru prevenirea cancerului
- Respectarea recomandarilor dupa un diagnostic de cancer
Cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au testat setul de reguli folosind datele a 94,778 de adulti, cu varsta medie de 56 de ani, potrivit Daily Mail.
Au folosit datele despre dieta si exercitii raportate de participanti, precum si indexul lor de masa corporala si circumferinta taliei.
Fiecare participant a primit un scor in functie de aderenta la recomandari. De asemenea, specialistii au folosit si datele inregistrate pentru a urmari diagnosticurile de cancer pe durata de opt ani a studiului.
In medie, participantii au avut un scor de 3,8 din 7 pentru aderenta la recomandari. 8% dintre participanti (7296 de persoane) au dezvoltat o forma de cancer de-a lungul perioadei de studiu.
Oamenii de stiinta au descoperit ca un scor mai mare de aderenta la recomandari a participantilor a dus la un risc mai mic de a dezvolta cancer.
Pentru fiecare recomandare respectata, pacientii si-au scazut riscul de cancer cu pana la 7 procente
Au mai descoperit ca o crestere de un punct in scorul de aderenta a fost asociata cu un risc de 10 procente mai mic de a dezvolta cancer mamar si colorectal, risc cu 18% mai mic de aparitie a cancerului la rinichi, 16% mai mic de aparitie a cancerului la esofag, 22% mai mic a cancerului de ficat, 24% mai mic de a dezvolta cancer ovarian si 30% mai mic de aparitie a cancerului de vezica biliara.
Oamenii care au avut un scor de aderenta de 4,5 la regulile de preventie au avut un risc cu 16% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer, comparativ cu cei care au un scor de aderenta de 3,5 puncte sau mai mic.
Una dintre cele mai surprinzatoare recomandari a fost alaptarea.
Cercetatorii sugereaza ca protectia impotriva cancerului oferita de alaptare s-ar putea datora schimbarilor hormonale care apar in timpul lactatiei.
In timpul alaptarii, ciclurile menstruale sunt neregulate, iar asta scade nivelul estrogenului, hormonul feminin la care organismul femeilor este expus de-a lungul vietii.
Excesul de estrogen a fost asociat cu cresterea riscului de cancer
Pe de alta parte, mancarea fast food a fost asociata cu cancerul din cauza faptului ca un consum in exces predispune la supraponderalitate. Greutatea excesiva poate declansa o serie de schimbari hormonale care duc la aparitia si cresterea tumorilor.
Carnea rosie si carnea procesata contin compusi precum hem si nitrati, care atunci cand sunt descompusi in organism formeaza compusi care pot deteriora celulele ce acopera intestinele, ceea ce creste riscul aparitiei cancerului.
In privinta legaturii dintre consumul de alcool si cancer, specialistii spun ca acesta se transforma in organism intr-o substanta numita acetaldehida, care declanseaza deteriorarea ADN-ului celular, asociat cu aparitia unor forme de cancer.
De asemenea, nu exista dovezi ca suplimentele pentru prevenirea cancerului aduc beneficii, iar potrivit Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului, oamenii ar trebui sa isi procure nutrientii din alimentatie.
Foto: freepik.com