Aceste 12 ingrediente nu trebuie sa lipseasca din camara ta. Te ajuta sa prepari rapid ceva bun si sanatos!
Daca unele ingrediente sunt folosite mai rar, altele formeaza abecedarul oricarei bucatarii.
Iata care sunt cele 12 ingrediente care nu trebuie sa lipseasca din camara ta:
Ulei
Uleiurile sunt esentiale pentru aproape orice proces de gatire: sotare, prajire, sosuri, dressinguri. In functie de reteta, este posibil sa ai nevoie de un ulei de masline bun, ulei de avocado, ulei de susan, de alune sau de cocos. Cumpara-le doar pe acelea pe care stii ca le vei folosi, pentru ca uleiurile nu rezista o eternitate.
5 trucuri care te ajuta sa-ti faci cele mai bune provizii
Otet
Acesta este un alt ingredient cu multiple intrebuintari si care nu ar trebui sa lipseasca din camara ta. Cu el poti face rapid un sos sau poti acri supe, tocane si multe altele. Otetul poate fi obtinut din mere, vin rosu, vin alb sau poate preferi otetul balsamic.
Sos iute
Chiar daca nu esti o admiratoare a mancarurilor picante, ai nevoie de un sos iute bun in arsenalul tau de ingrediente. Pe piata exista o sumedenie de variante din care poti alege.
Cerealele
Cerealele, lintea si quinoa sunt esentiale in bucataria ta, daca obisnuiesti sa le consumi. Sunt usor de gatit, rezista mult timp, sunt satioase si pot fi combinate cu peste, oua sau carne.
Taitei si paste
Taiteii se gatesc foarte repede si sunt nelipsiti din retetele de inspiratie asiatica. Sunt foarte versatili, satiosi si deliciosi.
Muraturi
Muraturile pot imbunatati radical orice reteta.
Leguminoase
Indiferent daca este uscata sau la conserva, fasolea este foarte versatila. Poate fi folosita in salate, tocane, supe. Aduce un plus de proteine si aroma oricarui preparat. Nautul si lintea sunt alte ingrediente bune pentru camara.
Peste sau fructe de mare la conserva
Ambele iti aduc un plus de savoare la paste sau intr-o salata. Le poti stoca o perioada destul de lunga si sunt gata de utilizat in ultimul minut, asa ca te pot scoate din multe situatii neprevazute.
De ce alimentele congelate pot fi mai sanatoase si mai pline de nutrienti decat cele proaspete
Legume conservate
Ardeii grasi, maslinele, rosiile uscate la soare, porumbul, mazarea, fasolea verde sunt ingrediente pretioase pe care le poti adauga cu usurinta la aprope orice fel de mancare ai prepara, de la salate si sosuri, pana la supe si tocane.
Ierburi aromatice
Chiar daca nu ai gradina, poti sa pastrezi o selectie din ierburile aromatice preferate la indemana. Unele dintre ele sunt chiar mai intense daca sunt folosite uscate. Din camara ta nu ar trebui sa lipseasca oregano, mararul, cimbrul si frunzele de dafin.
Condimente
In functie de preferintele tale, condimentele vor aduce un plus de savoare oricarei retete. Chimionul, usturoiul granulat, paprika afumata, scortisoara, coriandrul, ghimbirul si praful de ardei iute sunt doar cateva dintre cele mai iubite si folosite condimente.
Mustar
Mustarul de Dijon dar si celelalte varietati dulci sau picante sunt ideale pentru sosuri, marinate, vinegrete, fiind nelipsite atunci cand vrei sa condimentezi carnea pentru gratar.
Foto: Unsplash.com