Somnul este foarte important. Ne ajuta din toate punctele de vedere: ne imbunatateste memoria si concentrarea, ne face sa ne simtim bine si sa fim productivi in viata profesionala.
Daca ai un somn bun, metabolismul si sistemul cardiovascular functioneaza mult mai bine. Specialistii in tulburarile de somn de la University of Pittsburgh School of Medicine and Western Psychiatric Institute and Clinic au demonstrat faptul ca printre sistemele corpului ce sunt afectate in mod negativ de somnul insuficient se numara inima, plamanii, rinichii, apetitul, metabolismul si controlul greutatii, dar si functionarea sistemului imunitar si rezistenta la afectiuni, sensibilitatea la durere, timpul de reactie, starea de spirit si functionarea creierului.
De asemenea, somnul de o proasta calitate este totodata un factor de risc pentru depresie si dependenta de droguri si alcool, mai ales ales in randul persoanelor ce sufera de tulburare de stres post-traumatic, explica Anne Germain, profesor de psihiatrie la Universitatea Pittsburgh. Persoanele afectate de tulburarea de stres post-traumatic tind sa-si retraiasca traumele atunci cand incearca sa doarma, lucru ce le mentine creierul intr-o stare alerta.
Nu munca ne scade calitatea somnului, ci stresul resimtit din timpul zilei. De aceea detaseaza-te de munca, probleme si stres. Pentru ca atunci cand dormi, sistemul nervos si cel endocrin continua sa proceseze ceea ce te-a stresat in timpul zilei.
In schimb, poti incepe fiecare dimineata meditand. Te va ajuta enorm de mult sa-ti organizezi ziua in asa fel incat sa fii mai productiv si mai linistit, iar seara vei avea parte de un somn mult mai bun.
De ce apar tulburarile de somn?
Stres;
Oboseala excesiva;
Inaintarea in varsta;
Alimentatia precara;
Boli.
Obiceiuri bune, care te ajuta sa ai un somn linistit si odihnitor
Nu manca inainte de somn
Specialistii recomanda sa nu mancam cu doua ore inainte de somn. Corpul tau va fi in procesul de digestie si vei simti un disconfort.
Culca-te mereu la aproximativ aceeasi ora
Prin respectarea unui program, iti vei ajuta corpul sa functioneze intr-un ritm corect si sanatos.
Nu bea cafea si alcool cu 4 ore inainte de culcare
Daca consumi aceste bauturi inainte de som,n este foarte posibil sa nu mai poti sa adormi la fel de usor.
Amenajeaza-ti dormitorul pentru a induce somnolenta
E bine ca dormitorul sa fie unul racoros, intunecos, confortabil si aerisit (pentru creier este foarte important sa aiba parte de oxigen si de aer curat). Amenajeaza-l asa cum iti place tie – ai putea sa-ti pui luminite micute, daca nu poti dormi in intuneric total – si indeparteaza orice sursa de zgomot. Nu tine telefonul in dormitor, studiile au demonstrat ca acesta iti perturba somnul si te agita.
Nu lasa televizorul aprins atunci cand dormi
Televizorul iti perturba somnul si te face sa crezi ca e timpul sa te trezesti, iar zgomozul acestuia iti ofera neliniste in timp ce dormi.
Nu dormi in timpul zilei
Acest lucru actioneaza negativ in ceea ce priveste somnul de seara. Iti da energie si te obliga sa te culci la ore tarzii, astfel pierzand orele importante ale somnului, intre 10:00-12:00.
Daca nu te ia somnul, ridica-te si scrie
Daca esti coplesit de ganduri si nu poti adormi, ridica-te din pat si scrie-ti gandurile pe o foaie. In primul rand, iti vei organiza mintea, iar in al doilea rand, iti vei elibera creierul de informatiile excesive, care te faceau confuz.
Fa lucrurile care te relaxeaza
Inainte sa te culci, fa ceva ce iti place si ce te relaxeaza. Ai putea citi, asculta muzica, scrie sau ai putea sa-ti faci o baie relaxanta, cu multa spuma si arome.
Nu sta pe telefon inainte sa adormi
Lumina telefonului iti solicita creierul si iti poate da dureri de cap, din cauza contrastului dintre lumina ecranului telefonului si a intunericului din camera.
Dupa ce ai venit de la birou, nu iti verifica mail-urile
Cand ajungi acasa, detaseaza-te de locul de munca si nu mai citi mail-urile. S-ar putea sa citesti informatii care te vor stresa si cu siguranta nu te vor ajuta sa te relaxezi.
Foto: