Ce alimente poti consuma si dupa data de expirare? Sunt sigure si nu trebuie sa le arunci la gunoi.
Adesea, termenul de valabilitate al unui produs este orientativ, el referindu-se mai degraba la calitate decat la cat de sigur este pentru consum respectivul produs. De exemplu, pastele uscate pot rezista mai mult timp decat scrie pe ambalaj, daca acesta nu este deschis. Painea “expirata” poate fi mancata daca nu vezi pe ea pete de mucegai.
Cele mai periculoase alimente pentru creier – fac ravagii in organism
Este gresit sa consideram ca data inscriptionata pe ambalaj este o indicatie clara pentru cand ar trebui sa arunci respectivul produs.
Iata ce alimente poti consuma dupa data de expirare:
1. Pastele fainoase uscate pot fi pastrate in cutii inchise 1-2 ani dupa expirarea termenului de valabilitate inscriptionat pe pachet.
2. Fulgii de cereale pe care ii consumi la micul dejun rezista 6-8 luni mai mult decat termenul de valabilitate de pe ambalaj, daca acesta nu este deschis.
3. Indiferent de termenul de valabilitate inscriptionat pe ele, poti folosi ouale in termen de 3-5 saptamani de la data achizitionarii.
4. Carnea proaspata rezista mult mai mult fata de termenul de valabilitate, daca este congelata imediat dupa achizitie.
Sensibilitatea la unele alimente poate fi declansata de aceasta intoleranta rara
5. Regula se aplica si pentru carnea de peste proaspata.
6. La fel ca in cazul multor altor alimente, poti judeca dupa aspect si miros daca branza mai poate fi consumata. De obicei, aceasta rezista mai mult decat termenul de valabilitate inscriptionat pe pachet. Chiar daca incep sa apara pete de mucegai, acestea pot fi indepartate prin decuparea zonei in care acestea au aparut.
7. Legumele cu frunze, inclusiv salata ambalata, pot fi revitalizate cu apa cu gheata, daca incep sa se ofileasca.
8. Laptele poate fi pastrat la frigider cu pana la 5 zile mai mult decat termenul de valabilitate inscris pe ambalaj.
9. Alimentele imbuteliate in cutie metalica rezista mai mult decat termenul de valabilitate recomandat de producator. In functie de natura alimentelor ambalate astfel, ele pot rezista cu 2-5 ani mai mult. Exceptie fac alimentele cu continut ridicat de acid, cum sunt rosiile si ananasul, legumele, dar si unele supe.
10. Pungile nedesfacute de legume si fructe congelate pot rezista cu 8-10 luni mai mult decat termenul inscris de producator pe ambalaj.
Alimentele acide ne ingrasa si ne imbolnavesc – inlocuieste-le cu cele alcaline
11. Daca este tinut la frigider fara sa fie deschis, iaurtul rezista cu 2-3 saptamani mai mult decat termenul inscris pe ambalaj.
12. Borcanele nedesfacute de unt de arahide rezista cu mai mult de un an peste termenul de valabilitate inscris de producator pe eticheta.
13. Unele condimente, asa cum sunt mustarul si ketchup-ul, pot rezista cu 1-2 ani peste termenul de valabilitate, daca sticlelele sunt pastrate nedeschise.
Foto: Getty Images.