Sanatatea nu este niciodata o certitudine, motiv pentru care preventia joaca un rol atat de important in viata noastra, a femeilor.
Ca sa te poti mentine sanatoasa, este foarte important sa fii bine informata si sa faci controale medicale regulate.
Cea mai des intalnita problema cu care se confrunta doctorii in tratarea pacientilor este diagnosticarea intarziata a bolilor si afectiunilor care le pot pune in pericol sanatatea sau chiar… viata.
Fii prevazatoare, mergi in mod regulat la medic si fa-ti la timp toate analizele care iti confirma ca esti bine. Iata, asadar, care sunt cele 3 controale medicale pe care nu ar trebui sa le amani niciodata, daca tii la sanatatea ta.
3 controale medicale regulate de care orice femeie are nevoie
TESTUL BABES PAPANICOLAU
Indiferent de istoricul vietii tale sexuale, testul Papanicolau se face incepand cu varsta de 21 de ani, o data la 3 ani. Unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia acestei boli este infectia cu virusul HPV.
Pentru detectarea rapida a cancerului de col uterin, un test Papanicolau este recomandat, aceasta fiind cea mai eficienta metoda de depistare. Descoperit in faza incipienta, cancerul de col uterin se vindeca in proportie de 100%. Desigur, procentul scade pe masura ce boala avanseaza.
Testul in sine nu este o analiza complicata, pregatirea de dinaintea acesteia este insa importanta, intrucat de ea depinde acuratetea rezultatului. Tocmai de aceea, este nevoie ca inainte cu 48 de ore de efectuarea testului sa fie evitate orice fel de spalaturi intravaginale, contactul sexual, precum si orice fel de medicatie administrata local.
Infectia cu HPV si cancerul de col uterin
MAMOGRAFIA
Autoexaminarea sanilor joaca un rol foarte important in sanatatea organismului, indeosebi in perioada tineretii. Aceasta trebuie realizata lunar, iar scopul ei este de a detecta noduli sau chisturi care ne pot pune in pericol sanatatea.
Chisturile mamare detectate la timp pot fi tratate mult mai usor, astfel ca indicat ar fi ca pe langa autoexaminare sa mergi si la controale regulate.
Pana la varsta de 40 de ani, mamografia trebuie facuta o data la 3 ani, insa frecventa acestei examinari medicale trebuie sa creasca odata cu inaintarea in varsta.
Mamografia poate fi de doua feluri: de screening, atunci cand se adreseaza femeilor asimptomatice si de diagnostic.
Cea de diagnostic prezinta urmatoarele modificari: cele tegumentare, retractia mamelonului, secretia mamelonara, roseata si mancarimea de la nivelul areolei.
Lucruri pe care trebuie sa le stii pentru sanatatea sanilor tai
CONTROLUL GINECOLOGIC
Controlul ginecologic joaca un rol foarte important in sanatatea ta, motiv pentru care ar trebui efectuat regulat. Chiar si in absenta unei probleme vizibile.
Te ajuta sa te tii departe de infenctii si alte afectiuni ale organelor genitale si serveste si la detectarea altor boli grave ale corpului, cum ar fi cancerul de san sau de col uterin. Aceste boli sunt, de regula, precedate de leziuni precanceroase. Atunci cand sunt detectate in faza premergatoare, ele sunt cu mult mai usor de tratat, iar riscul lor de recidiva este unul redus.
Intrebari pe care nu ar trebui sa te jenezi sa i le adresezi medicului ginecolog
Foto: Shutterstock.com