3 diferente intre vitamina D2 si D3. Tu stiai de acestea?

1
De Alice Papuc
6 ian. 2025

Afla care sunt diferentele fundamentale intre vitamina D2 si D3, precum si ce supliment ar fi mai indicat in cazul tau!

Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, este responsabila pentru functii precum intarirea oaselor, reglarea starii de spirit si sustinerea sistemului imunitar. Cu toate acestea, vitamina D nu este de un singur tip – de fapt, este o familie de compusi similari care actioneaza ca hormoni in corpul tau. Cei doi jucatori principali ai grupului sunt vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Ambele sunt deosebit de importante pentru mentinerea sanatatii generale, dar exista 3 diferente intre vitamina D2 si D3 despre care ar trebui sa stii. Iata ce spun specialistii!

  1. Vitamina D2 provine din plante, in timp ce vitamina D3 provine din surse animale

Vitamina D2 (ergocalciferol) este de fapt o forma vegetala de vitamina D, derivata din ciuperci, drojdii si alte plante, sustine Lisa Andrews, medic nutritionist. La polul opus, „Vitamina D3, cunoscuta si sub numele de colecalciferol, se gaseste in alimentele de origine animala”, spune dr. Andrews. In special, se gaseste in laptele cu grasime (1%, 2% sau chiar in laptele integral), branza, peste gras (precum hering, macrou, somon si ton), galbenusuri de ou si ficat.

Pentru a obtine mai multa vitamina D din alimente, cel mai bine este sa consumi o varietate de alimente care contin atat D2, cat si D3.

  1. Vitamina D3 este produsa de lumina solara, dar nu si D2

Una dintre principalele modalitati prin care oamenii obtin vitamina D este expunerea la soare. Cand absorbim razele soarelui, corpurile noastre produc in mod natural vitamina D in piele, care apoi poate fi transferata in fluxul sanguin, impartaseste dr. Andrews. Insa doar vitamina D3 este produsa de corpul nostru prin expunerea la soare, nu si D2. „10-15 minute de expunere la soare pe zi furnizeaza aproximativ 1.000 UI de vitamina D3”, sustine ea.

Deficitul de vitamina D influenteaza modul in care iti ies analizele de tiroida

  1. Vitamina D3 este mai eficienta in cresterea nivelului de vitamina D in sange

Atat vitamina D2, cat si D3 pot creste nivelurile de vitamina D din sange. Un lucru interesant este insa ca, desi corpul tau poate absorbi cu succes ambele forme, vitamina D3 tinde sa fie mai eficienta in imbunatatirea deficientei si mentinerea nivelurilor pentru o perioada mai lunga de timp decat D2.

Exista doua motive fundamentale pentru asta: vitamina D3 este utilizata mai bine de corpul tau si forma sa suplimentara seamana mai mult cu vitamina D3 pe care corpul tau o produce, sustine Dr. Jennie Stanford, medic specialist in medicina obezitatii si colaborator la Drugwatch.

Ce persoane sunt predispuse la risc de deficienta de vitamina D?

Exista anumite lucruri care pot creste riscul de deficienta de vitamina D. Cea mai importanta este legata de anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, boala Crohn, fibroza chistica, bolile de rinichi si ficat. De asemenea, administrarea anumitor medicamente (precum laxativele, medicamentele pentru reducerea colesterolului sau medicamente anticonvulsive) poate creste riscul.

Mai mult decat atat, conditiile de trai precum locuirea intr-o zona geografica cu putina lumina solara sau statul in casa pentru o perioada indelungata (de exemplu, persoanele in varsta, bolnave sau imobile) pot creste riscul de deficienta de vitamina D.

Daca oricare dintre aceste conditii se aplica in ceea ce te priveste, merita sa discuti cu medicul tau despre modalitati de a-ti creste nivelurile de vitamina D si despre ce tip de supliment ar trebui sa iei, pentru a te asigura ca obtii suficienta vitamina D.

Foto: depositphotos.com