Deci, cum sa ai totusi un somn de calitate? Incepi prin a identifica potentialele lucruri care il saboteaza si vezi ce poti face in privinta lor. Iata trei dintre acestea:
1. Apneea in somn
Multi oameni cred ca aceasta problema, care determina oprirea respiratiei in timpul noptii in mod repetat, uneori de sute de ori, pentru cateva secunde pana la un minut, si apoi trezirea scurta, afecteaza doar barbatii supraponderali. Dar odata cu inaintarea in varsta, in special in perioada menopauzei, devin si femeile predispuse la apnee in somn, chiar daca au o greutate sanatoasa.
De fapt, cercetarile arata ca una din zece femei este susceptibila sa aiba apnee in somn semnificativa din punct de vedere clinic, dar 85% dintre cazuri raman nedetectate. Un motiv este ca femeile prezinta simptome diferite fata de barbati. Sforaitul, un semnal major ca barbatii au aceasta tulburare, este mai putin frecvent la femei. Ele au mai multe sanse sa dezvolte simptome legate de privarea de somn, cum ar fi dificultati de concentrare, oboseala, depresie sau anxietate.
Solutia pentru un somn mai bun: Daca observi aceste simptome, informeaza-ti medicul – comunitatea medicala devine mai constienta ca apneea nu este doar o problema a barbatilor. Pentru a determina daca ai aceasta tulburare, probabil vei trece printr-un test de somn – fie intr-o clinica, fie acasa – in timpul caruia vei fi monitorizata pentru respiratie si niveluri de oxigen pe tot parcursul noptii. Citeste continuarea pe csid.ro
Foto: freepik.com