4 moduri prin care reduci fara sa realizezi nivelul de magneziu din corp

1
De Georgiana Dorobantu
30 aug. 2022

Magneziul este unul dintre mineralele esentiale pentru functionarea organismului, iar deficitul de magneziu are numeroase efecte negative, precum nervozitate, depresie, dureri musculare sau insomnie.

„Magneziul este responsabil pentru peste 300 de procese din corpul uman”, declara pentru wellandgood.com specialistul in medicina functionala Kien Vuu.

Aproape fiecare organ are nevoie de magneziu pentru a functiona la nivel optim, astfel ca este ingrijorator faptul ca numeroase persoane de confrunta cu deficit de magneziu. Numai in Statele Unite, 75% din populatie are deficit de magneziu.

Cat de sanatos este orezul alb? 4 efecte surprinzatoare

Mai mult de atat, medicul sustine ca nivelul magneziului tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta, iar deficienta de magneziu este dificil de diagnosticat prin teste obisnuite pentru ca cea mai mare parte se afla in celule si oase.

„Testele de diagnoza verifica numai nivelul magneziului din sange, care compune numai 0,3 procente din magneziul aflat in tot corpul”, spune specialistul.

De ce apare deficienta de magneziu

Pe langa faptul ca cei mai multi dintre noi nu includem suficient magneziu in alimentatia zilnica, exista si unele moduri prin care scadem fara sa realizam nivelul magneziului din organism.

„Nivelul de magneziu scade din cauza consumului in exces de alcool, sare, cafea, acidul fosforic de bauturile de tip cola, transpiratie abundenta, stresul prelungit sau intens, diaree cronica, menstruatie abundenta, diuretice, antibiotice si alte medicamente sau unii paraziti intestinali”, declara medicul Mark Hyman pentru wellandgood.com.

Pentru a reduce pierderea magneziului din corp, medicul recomanda sa reduci consumul de cafea, sare, zahar si alcool. De asemenea, ar trebui sa discuti cu medicul tau pentru a afla daca medicamentele pe care le iei cu regularitate au acest efect. „Multe medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale sau diuretice provoaca pierderea magneziului”, spune Dr. Hyman.

Micul dejun care o ajuta pe Jennifer Garner sa se mentina in forma la 50 de ani

Potrivit medicului nutritionist Brookell White, absorbtia deficitara a magneziului la nivel intestinal este o problema des intalnita in cazul persoanelor care se confrunta cu afectiuni gastrointestinale. „Printre acestea se numara boala Crohn, boala celiaca, inflamatia conica a unei parti din intestin si bypass-ul intr-o zona superioara a tractului digestiv”, spune medicul.

Iata care sunt modurile in care reduci fara sa realizezi nivelul de magneziu din corp:

Dependenta de alcool

Numeroase afectiuni provocate de consumul cronic de alcool contribuie la pierderea sau malabsorbtia magneziului. „Printre acestea se numara aportul insuficient de magneziu, voma, diareea, probleme legate de absorbtia grasimilor, cresterea cantitatii de urina si alte deficiente de nutrienti”, spune Dr. White. Nu doar consumul in exces de alcool scade nivelul de magneziu din corp, ci si consumul moderat de alcool poate avea acest efect.

Stresul cronic

Unii hormoni sunt eliberati in organism ca raspuns la stres, ceea ce duce la cresterea nivelului de magneziu in afara celulelor. „Cand se intampla acest lucru, mai mult magneziu este eliminat prin urina, ceea ce duce la o pierdere mai mare. Daca acest lucru se intampla in mod repetat de-a lungul timpului, ar putea sa duca la un nivel scazut de magneziu in organism”, spune medicul. Ea recomanda sa adopti un regim regulat de antrenamente fizice, sa iti rezervi timp pentru a te relaxa inainte de culcare si sa ai o dieta echilibrata.

Varsta

Absorbtia magneziului in intestine scade odata cu inaintarea in varsta. „Rinichii excreta mai mult magneziu pe masura ce imbatranim, iar persoanele in varsta au un aport mai scazut de magneziu. Un alt factor care contribuie la acest lucru este medicatia. Diureticele, antiacidele si antibioticele sunt unele dintre medicamentele care pot duce la deficienta de magneziu, iar acestea sunt prescrise frecvent persoanelor in varsta”, declara medicul.

Acest fruct activeaza genele tineretii si te ajuta sa traiesti mai mult, confirma oamenii de stiinta

Alimentatia nesanatoasa

O dieta bogata in sare, zahar, cofeina si bauturi de tip cola are, de asemenea, un impact negativ asupra nivelului de magneziu din corp. Acidul fosforic din cola scade nivelul de magneziu, iar sarea in exces duce la deshidratare si la eliminarea unei cantitati mai mari de minerale din corp, printre care calciu si magneziu. Adopta o alimentatie sanatoasa, care sa se bazeze pe un aport adecvat de alimente bogate in magneziu.

Care sunt alimentele bogate in magneziu?

Magneziul se regaseste intr-o varietate larga de alimente, in special in cele care sunt bogate in fibre. „Printre aceste alimente se numara nucile, verdeturile, leguminoasele si cerealele integrale”, spune Dr. Vuu. Acesta adauga ca spanacul, nucile caju, arahidele, laptele de soia si fasolea neagra sunt printre cele mai bogate surse de magneziu.

Foto: depositphotos.com