Organizatia Mondiala a Sanatatii vine cu noi informatii despre sanatatea mentala a tinerilor. Conform unor cercetari, intre 10% si 20% dintre tineri s-au confruntat macar o data cu anxietate, depresie sau alte afectiuni asemanatoare.
Consumul excesiv de social media poate cauza depresie
Desi este dificil sa se stabileasca motivele exacte pentru care tinerii experimenteaza atat de mult stres emotional si mental, specialistii au trasat cateva directii principale.
Cele 4 motive principale pentru care sanatatea mentala a tinerilor are de suferit in 2019
Presiunea cauzata de social media
Retelele sociale au adus cu ele multe beneficii. Pe Facebook si Instagram exista grupuri de discutii pe diverse teme de interes, precum si informatii relevante pentru tineri. In plus, social media reprezinta o modalitate excelenta de exprimare a emotiilor, ideilor si proiectelor creative.
5 semne zodiacale care sunt dependente de social media
Cu toate acestea, retelele sociale cauzeaza si foarte multa presiune. Majoritatea tinerilor (si nu numai) deschid aplicatiile imediat dupa ce se trezesc. Conturile perfecte, vietile glamouroase si drama de pe retele ii fac pe tineri sa isi piarda increderea in sine, sa fie anxiosi si nemultumiti de propria viata.
Valul de informatii rapide si constante
Creierul nostru este bombardat de informatii in fiecare secunda. Fie ca citesti postarile din social media in primele ore ale zilei, auzi stirile la radio, in drum spre birou, sau citesti cateva articole inainte de culcare, informatiile noi sunt peste tot.
Ritmul rapid al vietii si schimbarile constante ii lasa pe tineri mai confuzi ca niciodata. Acestia trebuie sa se adapteze unei societati puse pe fast forward, care nu asteapta pe nimeni, iar acest lucru poate cauza anxietate si chiar depresie in randul tinerilor.
Grijile cu privire la viitor
Oare cum o sa arate viata mea peste zece ani? In ce directie profesionala imi doresc sa ma indrept? Vreau sa imi cumpar un apartament sau sa raman in chirie? Aceste nedumeriri au existat dintotdeauna.
13 semne ca esti mai pregatita decat crezi pentru viitor
Fiecare generatie s-a gandit cu nerabdare la viitor, insa tinerii din ziua de azi sunt mult mai predispusi la anxietate. Incalzirea globala si efectele sale sunt din ce in ce mai apasatoare, stirile violente de la TV provoaca panica, iar viitorul pare din ce in ce mai dificil de gestionat.
Prejudecatile despre sanatatea mentala
Sanatatea mentala a tinerilor este afectata chiar de preconceptiile existente cu privire la depresie, anxietate, anorexie si alte afectiuni reale, care sunt negate sau ignorate de cei din jur.
Multi tineri care se confrunta cu probleme ezita sa contacteze un psihoterapeut tocmai din teama de a fi judecati si etichetati de catre familie sau prieteni. De aceea, o mare parte dintre tineri isi reprima sentimentele si prefera sa nu vorbeasca despre ele.
Cu toate acestea, exista si vesti bune: sanatatea mentala a inceput sa nu mai fie un tabu. Din ce in ce mai multe persoane vorbesc deschis despre terapie, despre experientele personale si despre vindecarea emotionala.
Astfel, mersul la psiholog nu mai este considerat ceva exclusiv pentru oamenii „bolnavi”, ci o metoda de self care si redobandire a fericirii.
Foto: Shutterstock.com