Cu un metabolism eficient, poti usor sa-ti mentii o greutate sanatoasa, sa arzi grasimea si sa te simti mai increzatoare si mai puternica cladindu-ti o masa musculara sanatoasa. Totodata, te bucuri de o concentrare mentala mai buna si ai mai multa energie de-a lungul zilei fara sincopele din timpul amiezii care ii imping pe multi spre o ceasca de cafea ca sa poata rezista in a doua jumatate a zilei, noteaza Mind Body Green.
JJ Virgin, specialista in nutritie, trece in revista cateva semne ale metaboslimului lent si ofera cateva trucuri pentru revitalizarea metabolismului care au ca efect scaderea in greutate, imbunatatirea concentrarii si cresterea energiei.
Ce este metabolismul
In general, metabolismul se refera la toate procesele din corp care convertesc caloriile (adica energia) din alimentele pe care le consumi in energie pe care o folosesti pe post de carburant.
Sintagma metabolism lent implica de multe ori ca aceste procese interne functioneaza pe un sistem mai lent – unul care favorizeaza stocarea energiei (sau calorii) mai degraba decat arderea lor.
Iar cei mai multi oameni au o marja de imbunatatire in ce priveste optimizarea metabolismului. Doar 12% din populatia din Statele Unite este considerata sanatoasa metabolic, potrivit unui studiu din 2019.
Iata cateva semne care indica ca te incadrezi in aceasta categorie:
Semne ale unui metabolism lent
Acestea sunt cele mai intalnite semne ale metabolismului lent. Verifica daca ai urmatoarele simptome:
1. Cresti in greutate si nu scapi de ea
Cu un metabolism incet, surplusul de greutate enervant incepe sa devina vizibil in jurul taliei. Vei vedea ca rutinele de fitness si diete care au functionat altadata au efect zero. E o situatie destul de intalnita si de aceea nutritionista a denumit-o „rezistenta la pierderea in greutate”.
2. Balonari si gaze
Daca ai astfel de probleme dupa ce mananci, nu esti singura. Pana la 70 de milioane de americani sufera de o problema digestiva, inclusiv arsuri, reflux gastric si indigestie. Acest lucru poate duce la dureri corporale, deficiente de nutrienti, oboseala, inflamatie si un metabolism lent.
5 semne ale unui metabolism lent si cum il poti accelera
3. Dezechilibre hormonale
Cand metabolismul tau este lent, hormonii pot de asemenea sa se dezechilibreze. Printre acestia si hormoni care regleaza apetitul, glicemia, somnul si stresul. Din aceasta cauza ti se usuca parul si pielea. Si daca ti se racesc repede extremitatile, iata inca un semnal ca metabolismul tau a incetinit.
4. Dezechilibrul glicemiei
Semnele dezechilibrului glicemiei includ pofta de dulce si nevoia de a manca la fiecare cateva ore. In caz contrar, devii flamand si te rastesti la toata lumea din jur in timp ce devorezi orice gasesti de mancare. Dupa ce glicemia urca, nu mai ai niciun strop de energie, mintea iti incetineste si ai o nevoie coplesitoare de somn pe la ora 15:00.
Daca vreunul din aceste scenarii iti suna cunoscut, nu-ti face griji, exista niste raspunsuri pentru tine!
Cum sa-ti accelerezi metabolismul si sa arzi grasimile:
Corpul nu este ca o banca, mai degraba e un laborator chimic. In materie de slabit, cheia nu sta doar in cate calorii intra si cate ies. Alimentele pe care le consumi si alegerile din stilul tau de viata trimit corpului semnale bune sau semnale care ii pot provoca daune. Suna descurajator, dar de fapt e o veste buna. Fiindca atunci cand stii ce ai de facut, poti sa preiei controlul si sa-ti resetezi metabolismul. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti metabolismul:
1. Optimizeaza-ti programul de masa
Evita bucataria dupa cina pentru a tine un post de 12-14 ore in timpul noptii. Asta iti va pregati corpul pentru a arde grasimile a doua zi dimineata.
De asemenea, cauta sa mananci la o ora sau doua dupa trezire. Corpul este mai activ metabolic dimineata si arde caloriile mai eficient. Acest lucru te va ajuta sa previi un carusel al glicemiei si sincopele de energie si dispozitie.
Daca ciugulesti cate ceva intre mese si mananci la fiecare 4-6 ore, eviti salturile constante ale insulinei si ii permiti organismului sa foloseasca stocurile de grasime pentru energie. Pentru a-ti tine poftele in frau, asigura-ti un consum de grasimi sanatoase si fibre la fiecare masa.
2. Scapa de intolerentele alimentare
Intolerantele alimentare provoaca o cascada de probleme medicale, inclusiv guta, reactii imunitare si inflamatii cronice care afecteaza metabolismul. Prin eliminarea celor mai mari responsabili – de obicei glueten, lactate, soia, oua, porumb, alune si indulcitori – multe persoane pot slabi pana la sapte kilograme in prima saptamana.
3. Bea multa apa
S-a dovedit ca hidratarea creste metabolismul cu 30%. O deshidratare de numai 2% poate afecta capacitatea de efort si atentia, grabind instalarea oboselii. Asa ca ai grija sa bei suficienta apa de-a lungul zilei. Singura perioada in care poti reduce consumul de lichide este cand mananci, pentru a nu dilua enzimele care descopun mancarea.
In cat timp iti poti accelera cu adevarat metabolismul si 5 trucuri pe care sa le aplici
4. Fa miscare care arde caloriile
Nu-i nevoie sa petreci ore in sir pe banda de alergare. Miscarea de anduranta practicata excesiv, precum alergarile de mai multi kilometri, poate pune presiune pe corp (ducand la pierderea de masa musculara) si poate stresa sistemul imunitar. Acest tip de miscare are multe beneficii (inclusiv reducerea stresului si a anxietatii, precum si arderea imediata a caloriilor), dar nu ar trebui sa te concentrezi numai pe ea.
Pentru a-ti impinge corpul in modul de ardere a grasimilor si a-ti stimula metabolismul, incearca sa faci intervale de antrenament foarte intens. Cand acest tip de miscare e primul lucru pe care il faci dimineata, vei provoca un deficit de oxigen de care corpul are nevoie de-a lungul zilei, ceea ce va antrena o ardere mai mare a grasimilor.
5. Controleaza stresul
Stresul e inevitabil in viata noastra, dar cand devine cronic, cortizolul incepe sa actioneze impotriva ta prin reducerea musculaturii, acumularea de grasime si rezistenta la insulina. Pentru stimularea metabolismului, fa o prioritate din reducerea stresului: foloseste meditatia, fa-ti timp pentru relaxare, odihneste-te.
6. Dormi suficient
Asigura-te ca dormi intre sapte si noua ore in fiecare noapte. Acest lucru va stimula arderea grasimii si va potoli hormonii care contribuie la senzatia de foame.
Studiile arata ca privarea de somn poate impiedica scaderea in greutate, chiar daca urmezi o dieta adecvata. O singura noapte de privare de somn iti afecteaza metabolismul, ceea ce duce la ingrasare si la probleme cu glicemia.
Acum e randul tau! Urmeaza aceste sfaturi pentru a-ti imbunatati metabolismul si a te mentine in cea mai buna forma la orice varsta!
Foto: freepik.com