Folosim des cuvantul „metabolism” atunci cand vorbim despre slabit. Adevarul este ca iti poti stimula metabolismul, dar nu prin trucurile pe care probabil le-ai tot auzit, asa cum e acela de a consuma mai multe alimente picante sau de a bea apa rece pe stomacul gol.
Ce este metabolismul?
Metabolismul este procesul prin care corpul transforma energia din alimente si bauturi in energie necesara pentru functionarea organismului sau energie stocata sub forma de grasime. Aceasta este una dintre cele mai simplificate definitii ale sale, dar specialistii considera ca metabolismul este un proces complex, care include numerosi alti factori. „Atunci cand oamenii se refera la metabolism, ei se refera de fapt la rata lor metabolica, care inseamna cat de repede sau eficient corpul lor produce energie”, declara pentru Popsugar.com medicul Dori Arad.
Specialistul spune ca fiecare persoana se naste cu o rata metabolica diferita. Unii oameni pot produce mai multa energie, rezultatul fiind o rata metabolica mai mare, in timp ce altii produc mai putina energie si au astfel o rata metabolica scazuta. Desi fiecare persoana este diferita din acest punct de vedere, exista strategii care in timp te vor ajuta sa-ti cresti rata metabolica si astfel sa arzi mai multe calorii pe parcursul unei zile.
Incearca exercitiile de forta
Una dintre cele mai bune metode prin care iti poti stimula metabolismul este aceea de a face mai multa miscare. Atunci cand faci exercitii, arzi calorii. Iar cand faci exercitii de forta, iti cresti masa musculara. Cu cat ai mai multa fibra musculara, cu atat mai multe calorii vei arde, chiar si pe timpul noptii.
Consuma mai multe grasimi sanatoase
O alta modalitate de a stimula metabolismul este aceea de a consuma mai multe grasimi benefice. Medicul sustine ca organismul consuma mai multa energie pentru a digera, descompune si stoca grasimile. „De exemplu, atunci cand mananci o cantitate de avocado care are 100 de calorii, energia care ajunge in sange si la nivelul celulelor nu mai este de 100 de calorii. Aceasta ajunge la aproximativ 60-70 de calorii pentru ca organismul a consumat energie pentru a digera grasimea”, declara medicul pentru Popsugar.com. Printre alimentele care contin grasimi sanatoase se numara somonul, avocado, nucile, semintele, uleiul de masline, uleiul de in etc.
Mananca alimente bogate in proteine
De asemenea, si consumul de proteine este benefic pentru stimularea metabolismului. La fel ca si grasimile sanatoase, proteinele sunt dificil de digerat si necesita un consum mai mare de energie pentru a fi descompuse si stocate sub forma de energie. Printre alimentele care sunt surse excelente de proteine se numara ouale, pestele, carnea slaba de pui, leguminoasele (fasole, mazare, linte etc.), iaurt, nuci si seminte.
Redu consumul de zahar
Spre deosebire de proteine si grasimi sanatoase, cantitatea de energie necesara pentru ca organismul sa descompuna si sa proceseze zaharul este foarte mica. „De exemplu, 100 de calorii provenite dintr-o banana. Aproape toate cele 100 de calorii vor ajunge in sange si la celule, iar celulele pot folosi aceasta energie sau o pot depozita”, sustine specialistul. Pentru persoanele care nu sunt prea active, aceste calorii ajung sa fie depozitate sub forma de grasime.
Foto: Shutterstock.com