5 alimente care pot preveni cancerul de colon si alte probleme ale sistemului digestiv

1
De Cristiana Astefanoaiei
28 nov. 2022

Alegerea inteligenta a alimentelor din farfuria ta poate ajuta la reducerea riscului de imbolnavire si la imbunatatirea starii tale generale de sanatate.

Daca optezi pentru o alimentatie echilibrata si ai grija sa consumi mai des ceea ce recomanda medicii, te poti bucura de o sanatate de fier. In special afectiunile digestive sau cancerul de colon pot fi prevenite prin ceea ce pui in farfurie, acestea fiind cauzate cel mai des de modul in care ne hranim.

Din fericire, studiile au avansat in ceea ce priveste preventia si acum avem mai mult informatii despre ce alimente sa includem in mesele zilnice.

5 alimente care lupta cu problemele digestive si previn cancerul de colon

Nu exista solutii minune, dar exista lucruri mici pe care, facandu-le frecvent, putem sa ne protejam sanatatea. Potrivit Societatii Americane de Cancer, aproximativ 42% din toate cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin urmarea unei diete sanatoase si prin alte schimbari in stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice si protectia solara.

Alimentele care iti dezechilibreaza sistemul digestiv si cauzeaza boli de stomac

Broccoli si conopida

Nu le consumi prea des din cauza gustului amarui si sulfuros? Ei bine, afla ca acest gust provine de la izotiocianati. Iar acestia sunt fix compusii care reduc  inflamatia din corp si descompun substantele chimice care cauzeaza cancerul. Asa ca bucura-te de legumele crucifere precum broccoli, conopida, dar si varza obisnuita, varza de Bruxelles, kale, gulii sau napi. Toate fac parte din aceasta familie.

Recomandarea specialistilor este sa le consumi crude sau, cel mult sotate sau gatite la abur foarte putin. Cu cat sunt gatite mai mult, cu atat pierdem din nutrienti si efecte benefice.

Nuci

O gustare compusa dintr-o mana de nuci in fiecare zi reduce riscul de cancer cu 15 la suta, informeaza o analiza din 2015 in Nutrition Reviews. Mai mult, nucile au vitamina E si alte substante fitochimice si antioxidanti care pot preveni schimbarile celulelor din corp.

De exemplu, nucile contin acid elagic, compus care ajuta la oprirea cresterii celulelor canceroase din gura, san si colon. Nucile sunt, de asemenea, bogate in fibre si proteine, care te vor ajuta sa te simti satula dupa ce le mananci.

Obiceiul alimentar numarul 1 al celor mai longevivi oameni din lume

Frunzele verzi de culoare inchisa previn cancerul de colon

Varza kale, rucola si bok choy suna complet necunoscut pentru tine? E momentul sa le incluzi pe lista ta de cumparaturi, alaturi de spanac, urzici, stevie. Contin o varietate de vitamine, inclusiv A, C si K, plus potasiu si fibre.

Frunzele verzi inchise la culoare sunt, de asemenea, bogate in carotenoizi si in vitamina B, ambele protejand organismul impotriva deteriorarii ADN-ului. Consuma-le crude, la cel putin una din mesele principale ale zilei.

Morcovi

Morcovii furnizeaza carotenoizi, in special betacaroten. Acesti antioxidanti stimuleaza eliberarea de enzime care scapa organismul de substantele chimice care cauzeaza cancerul. Te ajuta sa-ti intaresti imunitatea, fiind foarte usor de digerat, datorita fibrelor pe care le contin. Consuma morcovii cruzi, ca atare sau inclusi in smoothie-uri, ori gatiti in paste si sos pentru paste.
Un efect similar il au si dovleacul, cartoful dulce si alte legume galben – portocalii.

Fructele de padure, bune pentru preventia cancerului de colon

Fructe mici, dar cu beneficii mari. Sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti, cum ar fi polifenolii. Cercetarile arata ca fitochimicalele din afine pot ajuta la oprirea sau incetinirea cresterii sau raspandirii tumorilor canceroase din corp.

5 solutii ca sa scapi rapid de durerea de stomac. Functioneaza de fiecare data

Sunt o sursa buna de fibre solubile. De asemenea, in special afinele, pot imbunatati dramatic bacteriile intestinale. Acestea sunt bogate in prebiotice care hranesc bacteriile sanatoase din intestin si colon. In plus, proprietatile antiinflamatorii puternice din fructele de padure reduc problemele cu stomacul.

Fructele de padure congelate sunt o optiune buna, deoarece contin la fel de multe substante nutritive ca si cele proaspete, considera specialistii.

Foto: unsplash.com