5 alimente pe care este vital sa le consumi mai des dupa 40 de ani

1
De Cristina Tudor
12 apr. 2024

In timp ce cancerul si bolile de inima nu au fost preocupari majore pentru tine acum cativa ani, riscul pentru ambele creste odata ce treci de varsta de 40 de ani si mai departe.

De fapt, cancerul este principala cauza de deces pentru femeile in varsta de 40 si 50 de ani, iar bolile de inima ocupa locul al doilea. Diabetul si accidentul vascular cerebral isi fac de asemenea aparitia pe masura ce ajungi la varsta de 50 si 60 de ani.

Chiar daca nu intotdeauna fatale, bolile autoimune – in special artrita reumatoida, dar si lupusul, boala Crohn, boala celiaca si scleroza multipla – afecteaza in mod disproportionat femeile in mijlocul vietii si mai tarziu, conform unui studiu din 2015 publicat in Women’s Midlife Health.

Specialistii spun ca un metabolism mai lent si schimbarile hormonale sunt de vina pentru multe dintre aceste riscuri de sanatate. Daca inca urmezi dieta care a functionat pentru tine in perioada in care aveai 20 si 30 de ani, te indrepti incet, dar sigur, spre probleme de sanatate serioase.

Expertii spun ca adaugarea unei cantitati generoase din urmatoarele alimente in dieta – in special daca asta inseamna inlocuirea unora dintre alegerile tale mai putin sanatoase (precum covrigii calzi de dimineata) – te poate ajuta sa eviti problemele de sanatate care au cele mai mari sanse sa apara in jurul varstei de 40 de ani si mai tarziu.

Zmeura

Scaderea sanatatii intestinale si problemele cu digestia necorespunzatoare sunt asociate cu tipurile de boli autoimune legate de inflamatie care afecteaza femeile in timpul mijlocului vietii. Iar lipsa de fibre din dieta face parte din problema. Cand vine vorba de fructe, zmeura este printre campioane in ceea ce priveste fibrele. O cana contine 8 grame! Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: freepik.com