Cand vorbim despre condimente cu efect antiinflamator, turmericul este cel care se face intotdeauna remarcat si pe buna dreptate.
„Curcumina, compusul activ din turmeric, a fost intens studiata pentru capacitatea sa de a combate bolile si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii”, declara medicul Jessica Cording pentru mindbodygreen.com.
Dar in afara de turmeric exista multe alte condimente cu rol antiinflamator pe care sa le incluzi cat mai des in preparatele tale. Medicul Kanchan Koya, specialist in condimente si alimente functionale, a postat pe Instagram o lista cu unele dintre cele mai benefice condimente, cu puternic efect antiinflamator. Iata care sunt, potrivit specialistei:
Cayenne
Ardeiul iute Cayenne este excelent pentru a oferi acel gust picant preparatelor tale culinare. Dar in acelasi timp ofera beneficii pentru sanatate si are capacitatea de a combate inflamatia din organism. Daca gatesti pentru copii sau pentru persoane care nu suporta gustul iute, poti sa inlocuiesti cu boia dulce, care este obtinuta din ardei uscat. Un alt beneficiu al ardeiului iute Cayenne este continutul de fitonutrienti si vitamine, precum si potasiu sau magneziu.
Cel mai bun exercitiu pe care sa-l faci pentru a-ti mentine creierul tanar
Piper negru
Atunci cand gatim cu turmeric este bine sa adaugam si putin piper negru macinat. Acesta creste de 20 de ori absorbtia de curcumina, potrivit nutritionistului Uma Naidoo.
Insa piperul negru este un condiment benefic in sine. Ingredientul activ din piperul negru este piperina, care in urma unor studii a fost asociata cu combaterea inflamatiei din corp.
Sumac
Un alt condiment pe care doctor Koya recomanda sa il includem cat mai des in alimentatie este sumacul. Desi a intrat de curand in gastronomia occidentala, sumacul este folosit de secole in Orient. Pentru ca este bogat in fitonutrienti benefici si compusi antioxidanti, cunoscuti ca antocianine, are un puternic efect antiinflamator.
Nucsoara
Nucsoara este un alt ingredient din bucatarie care poate fi numit un adevarat concentrat de substante active benefice. Contine numerosi compusi antiinflamatori, cunoscuti ca monoterpene, printre care unele numite sabinen, terpineol si pinen.
Cel mai bun aliment pentru sanatatea creierului: De ce il recomanda neurologii
Scortisoara
Acest condiment care se regaseste in cele mai multe bucatarii are proprietati antiinflamatoare foarte puternice. Daca ai obiceiul sa consumi zilnic scortisoara, este important sa verifici ce tip de scortisoara folosesti. Potrivit doctorului Koya, scortisoara Ceylon este mai sigura pentru consumul zilnic decat scortisoara Cassia datorita concentratiei mai scazute de cumarina, substanta care este nociva pentru ficat, in cantitati mari. Daca nu stii ce tip de scoartisoara este, atunci cel mai probabil folosesti Cassia.
Foto: Unsplash.com