5 lucruri despre nastere pe care nimeni nu ti le spune

1
De Mara Ionescu
25 oct. 2019

Cursurile de puericultura, alaptare si nastere sunt extrem de utile. La fel si cartile specializate. Insa exista si lucruri despre nastere pe care nimeni nu ti le spune. 

Este mai bine sa stii ceea ce te asteapta, si de foarte multe ori medicul, neonatologul sau orice alt specialist nu iti vor spune aceste lucruri despre intregul proces.

Sfatul medicilor: Tot ce trebuie sa stii pentru ca alaptarea sa decurga fara probleme

Atat nasterea naturala, cat si cea prin cezariana pot sa aduca dupa ele o multime de surprize pe care nu ai cum sa le cunosti daca nu ti le spune cineva. Din fericire, o mamica face acest lucru pentru Oviahealth.com, oferind sfaturi care te pot ajuta sa nu te panichezi la orice pas dupa ce ai nascut. Sunt lucruri pe care femeile insarcinate pentru prima oara nu au de unde sa le stie.

5 lucruri despre nastere pe care nimeni nu ti le spune

1. Vei sangera destul de mult dupa nastere

Toate stim ca multe lichide sunt eliminate in timpul nasterii naturale. Insa majoritatea mamelor nu se asteapta ca dupa nastere sa aiba sangerari intr-o cantitate mai mare. Aceste sangerari (lohiile) continua dupa ce ai nascut si pot sa dureze pana la 6 saptamani. La inceput, sangerarile pot sa fie mai intense decat cele de la menstruatie, cu cheaguri mici sau medii de sange, asa ca pregateste un stoc de absorbante (din bumbac). Intre zilele 5-10, fluxul va fi mediu, rozaliu si cu cheaguri mici de sange, intre zilele 10-14 fluxul va fi slab, rozaliu si maroniu fara cheaguri de sange, iar in saptamanile 2-6 vei constata o secretie rozalie, maronie sau alb-galbuie. 

Este foarte important sa urmaresti cantitatea, sa intrebi medicul din maternitate despre ce este normal si ce nu, iar daca constati ceva in neregula, sa contatezi urgent un medic. Daca cheagurile de sange sunt mai mari decat o minge de golf sau daca umpli un absorbant mare in mai putin de o ora, aceasta este considerata o situatie de urgenta. 

10 metode ca sa-ti revii mai repede dupa cezariana

2. Asistentele iti vor presa uterul

Pentru ca uterul sa se contracte corect si sa revina la forma initiala, asistentele trebuie sa preseze burta cu putere, lucru care nu va fi deloc confortabil. Cel mai bun lucru pe care-l poti face ca sa controlezi durerea este sa inspiri adanc si sa expiri, mai degraba decat sa te impotrivesti. 

3. Contractiile nu se opresc dupa nastere

Dupa ce iese bebelusul, mai trebuie sa iasa si placenta, astfel ca vei simti in continuare contractiile la o intensitate mai mica. Chiar si dupa ce iese placenta, contractiile nu se opresc pentru ca alaptarea le va genera in continuare. Este unul dintre lucrurile despre nastere pe care nu multe femei le cunosc, insa este firesc, deoarece uterul isi revine la dimensiunile obisnuite, iar acestea opresc sangerarea exagerata. Poti sa aplici comprese calde sau sa iei antiinflamatoare la recomandarea medicului, deoarece aceste crampe pot sa fie destul de dureroase. 

4. Iti va fi teama sa mergi la toaleta

Senzatia de usturime la urinare este intensa in special daca ai epiziotomie, insa este si mai cumplit atunci cand simti ca trebuie sa elimini materiile fecale. Este foarte important sa te asiguri ca nu te constipi si sa intrebi medicul daca poti sa folosesti un spray care amorteste putin zona ca sa reduci din durere. De asemenea, poti sa speli delicat zona in loc sa folosesti hartia igienica, pana cand se vindeca putin locul. 

Alimentatia mamei care alapteaza: 6 sfaturi utile

5. Alaptarea nu este intotdeauna usoara

Chiar daca toata lumea spune ca este ceva instinctiv, alaptarea poate sa puna anumite probleme. Daca nu stii cum sa pui bebelusul la san si ce inseamna un supt activ sau la ce indicii trebuie sa fii atenta este foarte posibil sa ratezi startul si multe mamici renunta. Vorbeste cu un consultant in alaptare care te poate ajuta cu toate detaliile sau participa la un curs de alaptare in timpul sarcinii. Vei afla astfel cum sa previi ranile care pot sa apara pe mamelon prin atasarea corecta a bebelusului la san si ce trebuie sa faci in astfel de situatii.

Foto: Getty Images.