Prin urmare, este extrem de important sa consumi alimente care contin proteine pentru ca, desi organismul poate sintetiza multi aminoacizi esentiali, exista unii pe care nu ii poate produce.
Daca aceste lucruri sunt clare si este evident ca nu putem trai fara proteine, exista multe alte dezbateri legate de cantitatea de care organismul are nevoie, de ce tipuri de proteine sa alegem – animale sau de origine vegetala – sau daca proteinele ne ajuta sa slabim sau sa dobandim masa musculara.
Cum te ajuta dieta pentru resetarea hormonilor sa scapi de grasimea de pe abdomen
„Academia Nationala de Medicina a stabilit un nivel recomandat al aportului de proteine care se incadreaza intre 10 si 35% din totalul de calorii consumate in fiecare zi. In afara de asta, exista putine informatii solide cu privire la cantitatea ideala de proteine din dieta”, spun specialistii Falcultatii de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard, citati de prevention.com
Astfel de lucruri lasa loc multor interpretari, de aceea este important sa aflam parerile specialistilor. Iata cateva mituri despre proteine pe care sa nu le mai crezi:
Mitul 1: Nu exista un consum prea mare de proteine
Adevarul: Exista numeroase motive pentru care nu ar trebui sa exagerezi cu consumul de proteine. Digerarea proteinelor creste nivelul din sange al unei substante secundare numite acid uric, pe care rinichii o elimina din organism. Daca mananci mai multe proteine decat ai nevoie risti sa iti suprasoliciti rinichii si sa te confrunti cu afectiuni precum guta.
„Cea mai mare problema este ca unele diete asa cum sunt Keto sau Atkins, urmate de numeroase persoane, includ multa carne si oua, care au un nivel ridicat de grasimi saturate si colesterol, iar acestea cresc riscul de boli cardiovasculare si cancer”, declara medicul nutritionist Ruby Lathon pentru Prevention.
Cum sa transformi un program de detox intr-un stil de viata: 5 schimbari blande pe care sa le faci
Plantele sunt cea mai buna sursa de proteine. Un studiu realizat in anul 2020 a aratat ca inlocuind carnea rosie cu proteine de calitate din plante, precum fasole, nuci si soia, putem reduce riscul de afectiuni cardiace.
In ceea ce priveste folosirea proteinelor ca pe o arma secreta pentru a slabi, indiferent de unde provine excesul de calorii, fie ca il luam din carne de vita sau briose, „acestea sunt transformate in zahar in organism si sunt depozitate sub forma de grasime”, spune nutritionistul.
Mitul 2: Nu poti avea un aport adecvat de proteine numai din plante
Adevarul: Se poate. Expertii credeau ca trebuie sa asociezi diferite proteine din plante pentru a asigura un aport complet de proteine si a-i oferi organismului toti cei noua aminoacizi esentiali. In prezent se stie faptul ca nu trebuie sa combini perfect proteinele din plante la o singura masa, atat timp cat mananci dintr-o varietate larga de grupuri alimentare de-a lungul zilei.
In cadrul unei analize realizate in 2019, s-a descoperit ca vegetarienii care mananca alimente suficient de bogate in proteine isi asigura necesarul de proteine si aminoacizi.
Leguminoasele, nucile si semintele iti pot oferi zilnic necesarul de proteine la fel ca produsele de origine animala.
O cana de fasole neagra gatita contine 16 g de proteine, aproximativ 35% din necesarul zilnic. Iar o cana de edamame are un continut de 18 g de proteine, comparativ cu 29 de g cat exista intr-un burger de vita.
Mitul 3: Branza este o sursa excelenta de proteine
Adevarul: Nu este intotdeauna corect. Desi branza este bogata in proteine, contine in acelasi timp multa sare, calorii si grasimi saturate care cresc colesterolul. „O varianta este sa alegi branza cu un continut redus de grasime si sare, precum mozzarella sau branza dulce”, recomanda nutritionistul Ginger Hultin.
In orice caz, branza nu ar trebui sa fie principala ta sursa de proteine.
Mitul 4: Proteinele animale te predispun la aparitia cancerului
Adevarul: Nu este atat de simplu, iar vestea buna pentru consumatorii de carne este aceea ca nu toate tipurile de carne au acelasi efect.
Atunci cand medicii vorbesc despre legatura dintre cancer si consumul de carne se refera in special la carnea rosie si la produsele procesate din carne, asa cum sunt mezelurile.
Smoothie-ul verde pentru sanatatea creierului pe care un neurocercetator il bea zilnic
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera carnea procesata ca facand parte din Grupul 1 de alimente cancerigene, ceea ce inseamna ca exista studii care arata ca pot cauza aparitia cancerului de colonul in cazul oamenilor. Carnea rosie, precum vita, porcul si oaia, sunt incluse in Grupul 2 de alimente cancerigene, existand studii care sugereaza ca pot creste riscul de cancer.
Atunci cand consumi proteine animale, Dr. Gundry recomanda sa alegi peste salbatic si fructe de mare, carne de pui si rata, precum si oua. Evita carnea rosie – de porc, vita si oaie.
Mitul 5: Pudrele si batoanele de proteine sunt bune pentru a suplimenta aportul de proteine
Adevarul: Nu intotdeauna. Multe batoane si pudre de proteine sunt intens procesate si contin zahar sau indulcitori, coloranti si conservanti. Este recomandat sa iti iei proteinele din alimente integrale, astfel incat sa beneficiezi si de alti nutrienti precum calciu si fibre.
Poti sa consumi ocazional batoane de proteine, dar trebuie sa le alegi pe cele de calitate, cu un continut de cel putin trei grame de fibre si o lista scurta si simpla de ingrediente. „Trebuie sa te asiguri ca zaharul nu este printre primele ingrediente. Daca este, atunci inseamna ca de fapt mananci un desert”, spune medicul nutritionist Ruby Lathon.
Foto: Pexels.com