Atunci cand esti odihnita, ai claritate mentala, o dispozitie mai buna, un nivel mai crescut de energie si, in general, mai multa putere de a gestiona provocarile pe care le intalnesti in viata ta de zi cu zi. In plus, ceea ce nu ni se spune este ca si sanatatea noastra metabolica depinde de cat si cum dormim.
Conform MindBodyGreen, somnul joaca un rol extrem de important in modul in care corpul tau foloseste si stocheaza energia. Studiile arata ca persoanele care nu dorm suficient prezinta un risc crescut de a dezvolta probleme cardiometabolice, cum ar fi cresterea in greutate, obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile de inima.
Iata cinci moduri in care somnul insuficient iti afecteaza metabolismul fara sa stii:
1. Iti creste glicemia
Cand somnul este compromis (chiar si pentru o noapte), celulele tale devin mai putin sensibile la insulina.
Insulina este hormonul care ajuta la trasportarea zaharului din sange (glucoza) in celule pentru energie sau in ficat, unde energia este stocata pentru mai tarziu. Cand celulele nu raspund – sau devin rezistente – la insulina, nivelurile de glucoza raman crescute.
Asadar, sa zicem ca mananci intotdeauna un mar dimineata. O noapte proasta de odihna ar putea face ca acest aliment sa-ti creasca glicemia. In schimb, atunci cand corpul este odihnit, vei experimenta cresteri si scaderi ale nivelului de glucoza mult mai uniforme, ceea ce este ideal pentru o stare buna si pentru functionarea corecta a organismului.
In timp, acest control afectat al zaharului din sange poate duce la cresterea constanta a glicemiei – un factor de risc pentru diabet.
Cercetatorii unui studiu publicat in Diabetes Medicine au descoperit ca sansele de prediabet la peste 2.000 de adulti sanatosi s-au dublat pentru cei care au declarat ca dorm cinci sau mai putine ore pe noapte, comparativ cu cei care dormeau aproximativ sapte sau opt ore pe noapte.
2. Iti creste pofta de mancare
Somnul insuficient impacteaza direct hormonii foamei: leptina si grelina. Mai exact, somnul inadecvat scade leptina, hormonul care ii semnaleaza creierului ca esti satul. In acelasi timp, creste nivelul de grelina (hormonul care stimuleaza foamea).
Acest lucru poate determina o crestere a apetitului si a poftelor, ceea ce face ca mentinerea unei greutati sanatoase sa fie mai dificila.
Studiile arata ca persoanele care dorm mai putin iau mai multe gustari si opteaza pentru alimente bogate in calorii. De asemenea, mananca mai putine proteine si fibre (nutrienti esentiali pentru sanatate metabolica si satietate) decat cei care dorm sapte, pana la opt ore pe noapte.
Este necesar un somn suficient pentru a ajuta la reglarea acestor hormoni ai foamei si pentru a facilita alegerea alimentelor sanatoase.
3. Iti poate stresa corpul
Somnul si stresul impartasesc cai similare in organism. Nu numai ca dormitul prost te poate stresa, dar stresul poate face dificil sa adormi si apoi sa dormi neintrerupt. Este un cerc vicios care iti perturba sanatatea.
De ce se intampla asta? Cortizolul este un hormon care se elibereaza atunci cand esti sub stres. In perioade scurte de stres, acesta te ajuta sa te simti alerta si plina de energie, dar, ca si somnul, urmeaza un ritm circadian. Nivelurile de cortizol urca in mod natural dimineata (pentru a te ajuta sa te ridici din pat) si scad mult noaptea (chiar pe masura ce nivelul melatoninei creste pentru a induce starea de somnolenta).
Cercetarile arata ca privarea de somn duce la niveluri mai ridicate de cortizol in timpul zilei, care nu numai ca iti disturba ciclul somn-veghe, dar incurajeaza si depozitarea grasimilor si descompunerea muschilor. Nivelurile cronice ridicate de cortizol pot contribui la inflamatie, diabet, hipertensiune arteriala si osteoporoza.
4. Iti poate schimba compozitia corpului
Insulina ridicata asociata cu cortizol ridicat din cauza lipsei de somn este o reteta pentru modificari nedorite ale compozitiei corporale, stimuland acumularea de grasime in zona abdominala.
Pe masura ce acesti hormoni ii spun corpului sa tina de grasime, tesuturile moi (cum ar fi muschii) devin o sursa de energie mai atragatoare. Deci masa de grasime creste, iar masa musculara slaba scade, ceea ce incetineste metabolismul.
5. Iti scade energia pentru exercitii fizice
Exercitiile fizice sunt o binecuvantare pentru santatea ta metabolica. Ajuta la controlul zaharului din sange si la sensibilitatea la insulina, cresc consumul zilnic de energie, cresc masa musculara slaba, imbunatatesc tensiunea arteriala etc.
Dar daca esti obosita, efortul fizic va fi ultimul pe lista ta. Cercetarile arata ca adultii obositi evita sa faca sport, fac mai putini pasi pe parcursul zilei si au un comportament mai sedentar.
Desi exista multe motive pentru care te poti simti obosita, somnul calitativ ar putea rezolva o mare parte din problema. Nu uita ca desi barbatilor li se recomanda 7-8 ore pe noapte de somn, studiile recente au aratat ca femeile au nevoie de mai mult somn pentru a-si sprijini sanatatea hormonala si metabolica: cel putin 8 ore, dar idealul este de 9 sau chiar 10 ore de somn. Daca ti se pare greu sa atingi idealul, incearca macar sa obtii 8 ore de somn in fiecare noapte.
Foto: Freepik.com