5 utilizari mai putin cunoscute ale botoxului

botoxul
1
De Alice Moisescu
29 nov. 2018

Cand spunem botox, primul lucru care ne vine in minte sunt injectiile „minune” care ne scapa de ridurile nedorite de pe chip.

Botoxul, una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice de tip A, este o substanta folosita in scopuri medicale de multi ani.

Ea blocheaza actiunea nervilor responsabili de activitatea musculara si ajuta la relaxarea muschilor atunci cand acestia de afla in contractie. Tocmai din acest motiv, este folosita mai ales pentru tratarea tulburarilor cauzate de anumite spasme musculare.

In scopuri medicale, se folosesc cantitati foarte mici din aceasta toxina. Astfel ca injectiile cu toxina botulinica de tip A pot fi folosite in tratarea blefarospasmului, in strabism, in distonie cervicala si in multe alte patologii neurologice care au drept consecinta o activitate musculara anormala.

5 utilizari mai putin cunoscute ale toxinei botulinice

„Cunoscuta mai ales datorita efectului sau de anti-aging, toxina botulinica are numeroase alte intrebuintari in medicina… Altele decat stergerea ridurilor de expresie”, spune Prof. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog.

Combate urinarile dese

Toxina botulinica se utilizeaza si in urologie, mai ales in cazul unei vezici hiperactive sau in cazul cistitei interstitiale (urinarea dureroasa).

Injectiile se fac in aceste cazuri in muschiul vezicii, obtinandu-se astfel o rarire a senzatiei de urinare. Studiile au aratat eficienta tratamentului injectabil si in tratarea prostatei.

Trateaza transpiratia excesiva

In Europa, tratarea hiperhidrozei (transpiratia excesiva) este una dintre cele mai des intalnite interventii, dupa injectiile cu botox pentru stergerea ridurilor de expresie.

Toxina botulinica are rolul de a opri pentru o perioada de 6 luni transpiratia in zona injectata. „Tratamentul este considerat usor costisitor, intrucat trebuie repetat o data la 6 luni”, declara Prof. Anca Zbranca.

Trateaza zgomotele din urechi

Statisticile arata ca cel putin 10-15% din populatie sufera de un astfel de episod pe parcursul vietii, fenomenul accentuandu-se si fiind mai frecvent o data cu inaintarea in varsta.

Trateaza migrenele

Un studiu recent, realizat in San Francisco, arata ca injectiile cu toxina botulinica pot ajuta pacientii care sufera de migrene acute.

Tratament promitator in paralizia cerebrala

La copiii ce prezinta paralizie cerebrala s-au observat progrese in ceea ce priveste capacitatea motorie dupa tratamentul cu toxina botulinica.

Acest tratament se poate administra celor mici inainte ca leziunile date de paralizia cerebrala sa afecteze abilitatea de efectuare a miscarilor.

Cum se administreaza toxina botulinica?

Toxina botulinica se administreaza injectabil, intramuscular sau subcutanat.

Doza necesara depinde de tulburarea tratata si difera de la un pacient la altul, in functie de greutatea sa corporala, de starea de sanatatea a acestuia, precum si de alte tratamente medicamentoase care ii sunt prescrise.

Odata inceput tratamentul, acesta trebuie finalizat fara niciun fel de intrerupere. In multe cazuri, se recomanda chiar si monitorizarea pacientului dupa incheierea tratamentului.

Injectiile cu toxina botulinica pot avea efecte secundare?

Pentru ca toxina botulinica se injecteaza, da, poate exista riscul unei sangerari usoare sau riscul unei infectii.

Alte riscuri la care sunt supusi pacientii tratati cu injectii botulinice sunt urmatoarele:

  • umflarea pleoapelor, in cazul blefarospasmului
  • ameteli, dureri de cap, vedere incetosata, in cazul strabismului
  • dificultate in a tine capul drept, greata, in cazul distoniei cervicale.

In toate din aceste cazuri, medicul trebuie anuntat de orice efect advers aparut.

Foto: Shutterstock.com