Cu totii dormim un anumit numar de ore pe noapte, dar e important si cum dormim. Un somn odihnitor iti imbunateste memoria si capacitatea de concentrare, reduce nivelul de stres si te ajuta sa fii mai sanatos. Atunci cand pierzi noptile sau cand dormi iepureste, intreg organismul are de suferit. De aceea, am intrebat-o pe Mona Ciurezu, consultant specialist in somnul copilului si al adultului, ce recomandari are pentru un somn usor.
Deconecteaza-te de la tehnologie cu o ora inainte de somn
Telefonul, laptopul si tableta nu sunt deloc compatibile cu un somn odihnitor. Lumina albastra inhiba melatonina si pacaleste creierul ca este inca zi si ca trebuie sa ramana treaz. Insa nu este singura problema. Tot mai multi oameni citesc inainte de a adormi stirile, isi verifica mailul sau stau pe Facebook, ceea ce nu face decat sa provoace agitatie. De aceea, lasa tehnologia deoparte macar cu o ora inainte sa te duci la culcare.
Nu te culca prea tarziu
Un alt sfat important este sa ai o ora rezonabila la care adormi. „Sigur ca fiecare dintre noi are ritmul sau si e important sa iti asculti corpul, dar nu te pune foarte tarziu in pat”, recomanda Mona.
Transforma dormitorul intr-un sancturar
Dormitorul trebuie sa fie un spatiu doar pentru somn, spune specialistul. „Cand te duci in dormitor, creierul trebuie sa stie ca acolo e locul de somn. Poti sa ai muzica in surdina daca iti place, sa ai niste pijamale moi si confortabile si sa te asiguri ca nu e prea cald in camera in care dormi. Daca iti place sa citesti, e bine sa ai o lampa cu lumina calda. De asemenea, inainte de somn, recomand carti care relaxeaza.” (Mona Ciurezu, specialist in somnul copilului si al adultului)
Nu te certa cu nimeni inainte de culcare
Daca te-ai certat cu sotul, partenerul sau copilul este important sa te impaci pana mergi la culcare. Atunci cand esti suparat, adrenalina creste si nu te lasa sa dormi.
Decalarea de somn in weekend nu face bine
„Ar fi bine ca in weekend sa te trezesti la fel de devreme ca in restul saptamanii, pentru a nu perturba ritmul organismului. Sau macar nu depasi cu mai mult de 30-45 de minute ora obisnuita de trezire. Altfel, s-ar putea sa-ti fie greu sa adormi in seara urmatoare”, spune Mona Ciurezu. Un program de somn regulat este o metoda simpla de a preveni bolile cardiovasculare, dar si alte probleme de sanatate.
Evita mesele grele seara
Nu lua cine grele seara si incearca sa mananci cu macar trei ore inainte sa adormi. De asemenea, nu consuma dulciuri inainte de culcare. Daca iti este pofta de ceva dulce, mai bine mananca o banana. Contine triptofan, un aminoacid care induce somnul.
Lasa grijile deoparte
Daca esti stresat si te gandesti la toate lucrurile pe care le ai de facut a doua zi, cel mai bine este sa asterni totul pe hartie. Astfel, grijile iti vor ocupa mai putin spatiu in minte. O sa adormi mai usor si o sa te odihnesti mai bine.
Foto: Shutterstock.com