7 tipuri de mic dejun care iti streseaza corpul – primul te va surprinde

1
De Teodora Tirca
29 aug. 2024

Micul dejun iti seteaza starea pentru intreaga zi, de aceea e important sa contina alimente care nu activeaza raspunsul de stres al organismului.

Eu sunt una dintre persoanele care nu poate sari micul dejun (desi mai fac asta ocazional, cand sunt foarte grabita, iar ziua mea e compromisa). Cei mai multi nutritionisti confirma ca, mai ales pentru femei, este important sa mananci micul dejun. Prima masa a zilei ajuta la mentineaza echilibrului hormonal, reglarea nivelului de zahar din sange si… reglarea nivelului de stres. Atunci cand ne trezim, nivelul cortizolului este destul de crescut, iar unele alimente, in loc sa-l scada, te vor face si mai stresata pe parcursul zilei.

Iata ce sa nu consumi dimineata ca sa nu activezi raspunsul de stres al organismului, conform unui expert in nutritie citat de MindbodyGreen.

1. Smoothie din fructe (care e mai mult un milkshake)

Desi smoothie-urile sunt recomandate adesea ca o modalitate usoara si portabila de a-ti lua o portie buna de proteine si antioxidanti, cele mai multe sunt de fapt un fel de milkshake dulce. In special smoothie-urile care sunt facute doar din fructe foarte dulci (de multe ori banane si mango, care au un indice glicemic ridicat) sau cu iaurturi care au adaos de fructe si zahar, de unde si gustul acela delicios.

Fara grasimi bune sau proteine ​​care sa reduca efectele de crestere a zaharului din sange, un astfel de smoothie poate provoca o crestere brusca a energiei, dar cateva ore mai tarziu vei experimenta o prabusire, stari de oboseala, anxietate si iritabilitate.

2. Bolurile cu granola si fructe uscate

Fructele bogate in antioxidanti pot fi bune pentru micul dejun, dar bolurile ce contin fructe uscate si granola indulcita cu miere au un indice glicemic urias si iti compromit sanatatea si puterea de concentrare pe parcursul zilei.

3. Cafele cu toppinguri

Pentru multi oameni, cafeaua este motivul pentru care se ridica dimineata din pat. Insa daca apelezi la cele cu mult zahar si arome artificiale, iti vei creste rapid inflamatia din corp si creier. Opteaza mai bine pentru o cafea neagra, fara zahar, in care poti adauga un pic de lapte integral (daca nu ai intoleranta la lactoza). Un alt lucru important: cafeaua a nu ar trebui sa fie micul tau dejun si nu ar trebui consumata pe stomacul gol. Mananca mai intai un mic dejun plin de proteine si grasimi bune, si abia apoi bea cafea.

4. Cereale

E usor sa-ti faci un mic dejun cu cereale: nu trebuie decat sa le pui intr-un bol si sa adaugi lapte. Totusi, nutritionistii avertizeaza ca exista multe tipuri de cereale care sunt extrem de daunatoare pentru organism. Alege-le pe cele integrale, cu o selectie de nuci, grasimi sanatoase si multe fibre care sa-ti hraneasca microbiomul intestinal.

Verifica intotdeauna eticheta cand mergi in magazin, pentru ca pana si cele considerate sanatoase pot ascunde mult zahar adaugat si alte ingrediente daunatoare cu care nu vrei sa-ti incepi ziua.

5. Wraps cu lipie

In timp ce acele sendvisuri in lipie pot fi facute cu ingrediente sanatoase, lipia in sine iti aduce o portie inutila de carbohidrati simpli si amidon rafinat. Pentru ca acest mic dejun sa fie mai sanatos pentru creier, elimina lipia si mananca oua amestecate cu tofu organic, fara OMG, legume proaspete, fasole neagra si un strop de salsa.

6. Iaurturi cu fructe

Fructele cu indice glicemic scazut, cum ar fi fructele de padure, sunt benefice, deoarece contin fibre si polifenoli, sustinand in acelasi timp microbiomul intestinal. Insa daca optezi pentru iaurturile indulcite cu arome de fructe, iti vei compromite ziua de la primele ore. Acestea iti ridica brusc glicemia si nu-ti aduc nutrientii de care corpul tau are nevoie.

Este important sa verifici valorile nutritionale: 4 grame de zahar inseamna 1 lingurita – asa ca ai grija sa nu consumi 6-8 lingurite de zahar cand mananci un iaurt asa-zis „sanatos” la micul dejun. Opteaza pentru un iaurt grecesc natural, neindulcit, in care sa adaugi tu afine si nuci, de exemplu.

7. Croissant si cafea

E alegerea multor persoane dimineata, mai ales daca te grabesti catre munca. Croissantele cu unt sunt delicioase si merg de minune cu o cafea buna, insa este o combinatie care va face ravagii pentru organismul tau. Nu iti ofera o baza potrivita pentru concentrare sustinuta si stare de spirit buna pe parcursul zilei. Croissantele sunt bogate in carbohidrati rafinati si grasimi inflamatorii, ceea ce poate provoca ceata mentala, lipsa de concentrare, iritabilitate. Atunci cand adaugi cafeaua, mai ales indulcita, aceste efecte negative se dubleaza.

Foto: Getty Images.