Potrivit Academiei Americane de Nutritie si Dietetica, greutatea normala si nutritia adecvata au un impact semnificativ asupra fertilitatii femeilor.
Este important de retinut ca nu doar alimentatia femeilor conteaza in ceea ce priveste fertilitatea – modul in care un barbat mananca are un impact direct asupra productiei sale de testosteron si sperma, ceea ce influenteaza fertilitatea: „Barbatii sunt 50% din aceasta ecuatie si trebuie sa manance bine pentru a se asigura ca au spermatozoizi sanatosi”, declara pentru byrdie.com Lizzy Swick, nutritionist specializat in pre-conceptie si nutritie a fertilitatii.
Iata cateva dintre alimentele dovedite stiintific ca pot sustine fertilitatea:
Rezerva ovariana – Ce trebuie sa stim despre „ceasul biologic”
Peste gras
Somonul, sardinele si alti pesti grasi sunt o sursa majora de acizi grasi omega-3, care joaca un rol important in conceptie.
„Studiile au aratat ca aceste grasimi promoveaza in mod specific ovulatia, care este o componenta-cheie a fertilitatii”, spune Swick. DHA (acid docosahexaenoic) din pestele gras poate creste progesteronul, care este unul dintre cei mai importanti hormoni de care femeile au nevoie pentru a mentine sarcina post-conceptie.
Pe langa somon, pastrav, sardine si alti pesti grasi, gasesti de asemenea omega-3 in nuci, seminte de in, vita hranita cu iarba, seminte de chia, avocado etc.
Grasimi sanatoase
Grasimile sanatoase sunt o componenta importanta pentru orice dieta, inclusiv atunci cand incerci sa ramai insarcinata, deoarece acestea furnizeaza energie, ne ajuta sa reglam hormonii, sa mentinem nivelul stabil de zahar din sange, sa absorbim nutrienti importanti si sa ne protejeze celulele.
„Cand vine vorba de fertilitate, este important ca femeile sa manance grasimi mononesaturate si polinesaturate”, spune dieteticiana Sarah Rueven. „Va recomand sa includeti o portie de grasimi nesaturate (aproximativ 2 lingurite), cum ar fi nuci, seminte, peste gras, masline sau avocado, la fiecare masa pentru beneficiile lor de crestere a fertilitatii.”
Produse lactate integrale
Lactatele cu grasimi sunt de preferat daca vrei sa ramai insarcinata. Rezultatele unui studiu publicat de cercetatorii de la Universitatea Harvard au aratat ca femeile care mancau mai mult de doua portii de lactate cu continut scazut de grasimi in fiecare zi aveau un risc mai mare de infertilitate decat femeile care mancau mai mult de o portie de lapte cu grasimi integrale in fiecare zi.
„Mecanismul exact nu este cunoscut, dar se crede ca atunci cand lactatele grase sunt transformate in lactate cu continut scazut de grasimi, se adauga aditivi precum proteina din zer pentru a imbunatati gustul”, explica Rueven. „Acesti aditivi pot perturba echilibrul hormonal si pot interfera cu fertilitatea.”
Cereale integrale
Carbohidratii complecsi de inalta calitate, precum cerealele integrale, stimuleaza fertilitatea.
„Carbohidratii complecsi, asa cum sunt cerealele integrale, fructele, legumele si leguminoasele, sunt o sursa excelenta de fibre si sunt digerate mai lent decat carbohidratii rafinati, precum paine alba, orez alb sau dulciuri”, spune Rueven. Digestia mai lenta stabilizeaza glicemia si creste satietatea, ceea ce la randul sau poate echilibra nivelul hormonilor reproductivi, poate duce la pierderea in greutate (daca este necesar) si optimizeaza fertilitatea.
Alimente bogate in fier
Fierul poate scadea riscul de infertilitate ovulatorie, spune nutritionista Dara Godfrey. Alimentele bogate in fier sunt carnea de vita, crevetii, pestele, puiul organic si ouale provenite de la gaini crescute in libertate. Pentru a stimula absorbtia fierului, consuma aceste alimente bogate in fier cu alimente bogate in vitamina C.
Proteine din surse vegetale
Proteinele din surse vegetale precum quinoa, linte, nuci, fasole si seminte sunt benefice pentru fertilitate, spune Rueven. Specialista subliniaza ca nu este necesar sa ai o dieta complet bazata pe plante pentru a te bucura de beneficiile proteinelor vegetale. „Dietele bazate pe plante au un aport mai mare de antioxidanti, care pot dezactiva radicalii liberi din organism. Daca sunt activi, radicalii liberi pot afecta atat ovulele, cat si spermatozoizii„, spune Rueven.
Cat de periculoase sunt chisturile ovariene si de ce apar
Alimente bogate in folat
Este important sa consumi alimente bogate in folat, cum ar fi citrice, verdeata cu frunze inchise la culoare, seminte de floarea soarelui si linte. Aceasta vitamina este necesara pentru a proteja copilul de defectele de tub neural, precum spina bifida.
Uneori, femeile presupun ca pot astepta pana cand raman insarcinate inainte de a se asigura ca dieta lor este bogata in folat, dar Asociatia Americana a Sarcinii subliniaza ca este important sa consumi folat imediat ce decizi ca vrei sa ramai insarcinata. Cele mai multe defecte ale tubului neural apar in prima luna de sarcina, atunci cand multe femei nu stiu ca sunt insarcinate. In plus fata de alimentele bogate in folati, este important sa iei vitamine prenatale care contine acid folic, varianta sintetica a folatului.
Alimente bogate in fibre
Fibrele sunt o componenta cruciala pentru o dieta sanatoasa, inclusiv atunci cand vrei sa ramai insarcinata. „Estrogenul dominant este o problema in care femeile au prea mult estrogen in organism, comparativ cu progesteron, ceea ce scade fertilitatea”, spune Swick. „Prin cresterea consumului de fibre si eliminarea estrogenului, ajutam corpul sa atinga o greutate adecvata (esential pentru fertilitate) si putem contribui la eliminarea excesul de estrogen prin miscarile intestinale adecvate”, spune specialistul. Fructele, legumele, cerealele integrale si oleaginoasele sunt surse excelente de fibre.
Foto: Getty Images.