Daca vrei sa incluzi in alimentatie antioxidanti care combat inflamatia, cancerul si au o lista foarte lunga de proprietati benefice, atunci ai nevoie de polifenoli in dieta ta.
Cum actioneaza polifenolii in organism?
„Multe dintre beneficiile polifenolilor provin din efectele lor antioxidante si antiinflamatorii. Reducand radicalii liberi si stresul oxidativ din corp, polifenolii scad degradarea la nivel celular care poate cauza aparitia multor afectiuni cronice”, declara medicul nutritionist Josh Axe pentru byrdie.com.
Motivele pentru care ar trebui sa consumi acesti micronutrienti sunt numeroase. „Polifenolii sunt cunoscuti pentru faptul ca ofera protectie importiva bolilor cardiace, reduc inflamatia care poate cauza artrita reumatoida si sindromul intestinului iritabil, previn formarea de cheaguri de sange si tin sub control nivelul glicemiei”, declara medicul. Studiile au aratat ca polifenolii sunt utili in prevenirea cancerului si a diabetului de tip 2.
Aceste alimente delicioase imbunatatesc memoria si concentrarea. Include-le in dieta zilnica!
Ce alimente contin polifenoli?
Aceste substante se gasesc in special in alimente si produse vegetale. Iata care sunt cele mai bune surse de polifenoli:
Fructele de padure
Desi toate fructele de padure contin polifenoli, afinele au cea mai mare concentratie. „Afinele sunt pline de antioxidanti care combat radicalii liberi si ne protejeaza de diferite tipuri de afectiuni cronice. Studiile au aratat ca polifenolii din afine pot reduce activitatea unor factori care declanseaza aparitia inflamatiei”, spune Dr. Axe.
Ceaiul verde
Probabil ai aflat deja ca ceaiul verde este bogat in antioxidanti si, prin urmare, in polifenoli. Ceaiul verde contine flavonoizi, o forma de polifenoli care compun 30% din substanta uscata a ceaiului verde. Printre beneficiile sale se numara capacitatea de a reduce riscul aparitiei cancerului si cea de a scadea tensiunea arteriala.
Vinul rosu
Daca vinul este benefic sau nu pentru sanatate este o dezbatere veche, dar stim sigur ca vinul rosu este bogat in polifenoli. La fel si sucul de struguri negri. Vinul rosu este bogat in resveratrol, un polifenol care combate inflamatia.
Cele doua alimente delicioase care te mentin tanara mai mult timp
Uleiul de masline extravirgin
Maslinele sunt bogate in polifenoli, iar uleiul de masline este o sursa excelenta pentru acesti micronutrienti. Dar ai grija sa alegi intotdeauna ulei de masline extravirgin, care contine cea mai mare cantitate de polifenoli si este varianta de ulei cel mai putin procesata.
Spanacul
Verdeturile, in general, sunt bogate in polifenoli, dar in topul lor se afla spanacul si anghinarea. „Spanacul este foarte bogat in nutrienti. Contine numerosi antioxidanti, inclusiv polifenoli, care actioneaza precum adevarati compusi protectori ce previn imbatranirea prematura”, spune medicul. Poti adauga cateva frunze de spanac proaspat in smoothie-ul pe care il prepari dimineata.
Cafeaua
Daca nu iti poti incepe dimineata fara cafea, avem o veste buna: cafeaua contine un tip de polifenoli cunoscuti ca acizi clorogenici. Aceste substante au capacitatea de a preveni anumite afectiuni cronice precum diabetul de tip 2, maladia Parkinson si afectiuni ale ficatului.
10 secrete de la oamenii care nu se imbolnavesc niciodata
Ciocolata neagra
Cine a spus ca trebuie sa mananci numai legume pentru a include polifenolii in alimentatia ta? Cacaua si ciocolata neagra au o concentratie mare de polifenoli numiti flavonoide. „S-a demonstrat ca ciocolata neagra are cea mai mare concentratie de polifenoli si flavonoide dintre toate alimentele. Polifenolii din ciocolata neagra ajuta la echilibrarea colesterolului din sange, putand sa scada nivelul colesterolului rau, numit LDL, si sa-l creasca pe cel al colesterolului bun, HDL”, declara medicul.
Ierburile aromate si condimentele
Numeroase plante aromate si condimente au o concentratie ridicata de polifenoli. Cuisoarele se afla in topul listei condimentelor cu cea mai mare concentratie de polifenoli si flavonoide. Menta contine, de asemenea, polifenoli, la fel si busuoicul, patrunjelul sau celelalte ierburi aromate pe care le poti folosi pentru a adauga savoare preparatelor tale.
Nucile
Indiferent ce nuci iti place sa mananci, toate contin polifenoli. Alunele de padure si nucile pecan au cea mai mare concentratie de polifenoli, la fel si nucile obisnuite, care au capacitatea de a combate cancerul datorita faptului ca reduc efectele radicalilor liberi.
Foto: Getty Images.