ABCDE-ul melanomului: cum poti identifica semnele acestuia

1
De Roxana Dobrita
22 nov. 2021

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvolta atunci cand melanocitele (celulele care confera pielii culoarea cafenie sau maro) incep sa se dezvolte necontrolat si formeaza o tumora ce se extinde la suprafata si in profunzimea pielii. Incidenta melanomului a crescut constant in ultimii 40 de ani si desi nu exista statistici clare, se estimeaza ca aproape 8 din 100.000 persoane din Romania sufera de aceasta forma de cancer.

Melanomul este mult mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele, dar este mai periculos, deoarece este mult mai probabil sa se raspandeasca in alte parti ale corpului daca nu este depistat si tratat devreme.

Sigur te gandesti ca tie nu ti se poate intampla. Cate linii bifezi din cele de mai jos?

  • Ai stat/ stai la plaja in orele nepotrivite. Majoritatea cazurilor de melanom sunt cauzate de lumina ultravioleta (UV) care afecteaza ADN-ul din celulele pielii. Sursa principala de lumina UV este lumina soarelui. Lumina soarelui contine 3 tipuri de lumina UV: ultraviolete A (UVA), ultraviolete B (UVB) si ultraviolete C (UVC). UVC este cel mai periculos pentru piele, dar este filtrat de atmosfera Pamantului. UVA si UVB afecteaza in timp pielea deschisa la culoare, facand mai probabila aparitia cancerelor de piele.
  • Ai frecventat/ Frecventezi saloanele de bronzare. De asemenea, sursele artificiale de lumina, cum ar fi lampile din saloanele de bronzare cresc si ele riscul de a dezvolta cancer de piele.
  • Ai experimentat cel putin 3 episoade de arsuri solare. Un alt factor de risc pentru aparitia melanomului sunt arsurile solare repetate, fie din cauza expunerii la soare, fie din cauza expunerii la surse artificiale de lumina.
  • Ai o ruda apropiata care a avut un cancer de piele
  • Ai o piele deschisa la culoare
  • Ai parul blond/ roscat
  • Ai ochii albastri
  • Ai pistrui

Cum iti dai seama ca ceva nu e bine?

Specialistii au emis regula ABCDE (e usor de tinut minte!) – un altfel de ghid pentru a analiza semnele obisnuite ale melanomului:

  • A este pentru asimetrie: forma unei jumatati din alunita nu se potriveste cu cealalta.
  • B este pentru bordura: marginile sunt neregulate, crescute sau neclare.
  • C este pentru culoare: culoarea nu este aceeasi peste tot si poate include diferite nuante de maro sau negru sau, uneori, zone de culoare roz, rosu, alb sau albastru.
  • D este pentru diametru: leziunea este mai mare de 6 milimetri latime, desi melanoamele pot fi uneori mai mici.
  • E este pentru evolutie: leziunea se schimba in dimensiune, forma sau culoare.

Oricare din elementele de mai sus ar trebui sa te trimita la medic. Iata cum te ajuta specialistii:

Vestea linistitoare este ca, descoperit intr-o faza incipienta, melanomul este tratabil. Datele arata ca rata de supravietuire la 5 ani pentru melanomul in stadiul incipient este de 99%, iar la cei cu stadiul II de 82%. La cei cu stadiul III rata de supravietuire este cuprinsa intre 69% si 93%.

Cunosti pe cineva diagnosticat cu melanom? Spune-i cat de important este sa mearga la medic si dupa incheierea tratamentului.

Pentru multe persoane cu melanom, tratamentul poate elimina sau chiar distruge cancerul. Insa, chiar daca ati finalizat tratamentul, medicii vor dori sa va urmareasca indeaproape.

  • Un program tipic de urmarire pentru persoanele cu melanoame in stadiu incipient care au fost eliminate complet ar putea necesita examinari fizice la fiecare 6-12 luni timp de cativa ani. Pentru melanoamele mai groase sau cele care s-au raspandit dincolo de piele, un program tipic ar putea include examene fizice la fiecare 3 pana la 6 luni timp de cativa ani.
  • De asemenea, este important ca pacientii care s-au vindecat de melanom sa isi auto-examineze pielea periodic.

Stil de viata sanatos si atentie la detalii

  • Se stie ca persoanele care au avut melanom prezinta un risc mai mare de a dezvolta un alt melanom sau alt tip de cancer de piele. Din aceasta cauza, este foarte important sa va limitati expunerea la razele UV (de la soare sau de la saloanele de bronzare artificiala), sa folositi creme de protectie solara cu SPF ≥ 50 si sa continuati sa va examinati pielea in fiecare luna pentru a observa semne de revenire a melanomului sau a posibilelor noi cancere ale pielii.
  • Adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase, cum ar fi renuntarea la fumat, mancatul echilibrat, efectuarea de exercitii fizice si pastrarea unei greutati optime va va intari sistemul imunitar.

Foto: Depositphotos.com, PR