Mijirea ochilor atunci cand citesti un meniu sau te straduiesti sa vezi indicatoarele stradale devine si mai accentuata cu varsta, iar aceasta problema de vedere are si un nume: degenerescenta maculara. Potrivit mindbodygreen, aproape 196 de milioane de oameni la nivel global traiesc cu aceasta boala, care poate debuta dupa 40 de ani.
Degenerescenta maculara (DM) apare atunci cand o parte a retinei (macula) este deteriorata. Nu duce la orbire completa, ci mai degraba la vedere incetosata, ceea ce ingreuneaza cititul, condusul, distingerea trasaturilor sau alte activitati de zi cu zi.
In timp ce varsta si genetica joaca un rol important in probabilitatea de a dezvolta DM si in progresia bolii, si stilul de viata are o contributie importanta, mai ales daca ne gandim la inflamatie si stres oxidativ. De aceea, e important de stiut ca aceasta afectiune poate fi amanata destul de mult daca te concentrezi pe obiceiuri sanatoase, care scad inflamatia din corp.
Potrivit cercetatorilor care colaboreaza cu publicatia mindbodygreen, dieta mediteraneana este cea care incetineste aparitia degenerescentei maculare. Un nou studiu a aratat clar ca aceasta a adus beneficii majore, in special dupa 40 de ani.
Mai exact, cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, leguminoase si proteina de calitate poate ajuta la incetinirea progresiei bolilor de vedere, in special in studiile pe termen lung. De fapt, urmarea acestei diete poate reduce riscul de progresie cu 23-34%.
Nutrientii care conteaza
Dieta mediteraneana este compusa din nutrienti-cheie care sustin sanatatea ochilor, inclusiv:
Acizi grasi Omega-3: Aceste grasimi sunt derivate in principal din peste gras (precum si din unele nuci). Desi este adesea asociat cu sanatatea inimii, omega-3 ajuta, de asemenea, la protejarea retinei si la sanatatea fotoreceptorilor.
Vitaminele C si E: Aceste doua vitamine esentiale au efecte antioxidante puternice in organism si protejeaza celulele oculare de deteriorarea oxidativa.
Alti doi compusi care sunt vitali pentru sanatatea ochilor si predominanti in dieta mediteraneana sunt luteina si zeaxantina. Acesti antioxidanti sunt pigmenti naturali din plante care se gasesc in fructele si legumele colorate – in special spanac, kale, avocado, ardei, portocale.
Acestia sunt, de asemenea, foarte concentrati in macula, de aceea e important sa-i consumi cu regularitate. Cand digeri aceste alimente, luteina si zeaxantina calatoresc prin fluxul sanguin si se acumuleaza in macula, unde sunt cunoscuti ca pigmenti maculari. Asadar, luteina si zeaxantina reprezinta literalmente o parte esentiala a ochiului.
Atunci cand exista un deficit al acestor antioxidanti in corp, concentratia pigmentilor maculari scade, iar o concentratie mai mica inseamna un risc crescut de a dezvolta DM. In cazul in care nu iti poti lua toti nutrientii din dieta, oamenii de stiinta recomanda un supliment alimentar pentru sanatatea ochilor, care sa contina vitaminele C si E, luteina si zeaxantina, cupru si zinc.
Foto: Freepik.com