Aceasta este cea mai buna dieta pentru tine daca te confrunti cu sindromul colonului iritabil

1
De Denisa Toma
28 iun. 2021

Sindromul colonului iritabil este o tulburare digestiva care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

Este o afectiune cronica ce provoaca simptome precum dureri abdominale, balonare, diaree sau constipatie. Desi exista medicamente concepute pentru a trata aceasta problema, unele schimbari ale stilului de viata, in special asupra dietei, reprezinta cea mai buna modalitate de a reduce simptomele. Printre acestea se numara si dieta low-FODMAP, conceputa de medicii de la Universitatea Monash din Australia.

Dar ce este, de fapt, dieta low-FODMAP si cum functioneaza? Descopera ce spun specialistii despre acest regim alimentar:

Ce sunt FODMAP?

FODMAP este prescurtarea pentru oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli, ce sunt carbohidrati fermentabili, dificil de digerat pentru unele persoane. Nu sunt absorbite eficient de intestine si provoaca simptome similare sindromului de colon iritabil, asa cum sunt balonarea, diareea, constipatia si durerea abdominala. Carbohidratii extrag excesul de apa din intestinul subtire, iar apoi trec in intestinul gros, unde sunt fermentati de bacterii ce produc gaze.

Alimente de care organismul tau are nevoie dupa un an de pandemie

„Combinatia dintre apa si gaze in intestine afecteaza tranzitul gastrointestinal, rezultatul fiind constipatie, diaree sau ambele”, declara medicul gastroenterolog Tamar Samuels pentru shape.com.

Acest lucru apare in special in cazul persoanelor sensibile la carbohidratii FODMAP. Cei care nu au aceasta sensibilitate pot metaboliza mult mai eficient acest tip de carbohidrati si nu se confrunta cu astfel de simptome.

Desi se gasesc intr-o multitudine de alimente, unele dintre ele sunt mai bogate FODMAP decat altele. De exemplu, cerealele care contin gluten, asa cum sunt graul, secara sau orzul, lactatele (in special laptele si iaurtul) sau unele fructe si legume (merele si sparanghelul). Usturoiul si unii indulcitori cu putine calorii (xilitol si sorbitol) au acelasi efect.

Iata cateva exemple de alimente care se incadreaza in grupele FODMAP:

Oligozaharide: cereale care contin gluten, precum graul, orzul si secara. Unele nuci, asa cum sunt migdalele sau nucile caju. Fructe, precum curmale si bananele coapte. Anumite legume – varza de Bruxelles, ceapa si usturoiul.

Dizaharide: in special produsele lactate primare, asa cum sunt laptele, iaurtul, inghetata si branza moale.

Suplimentele cu probiotice te pot scapa de balonare? Ce spun expertii in nutritie

Monozaharide: fructe precum merele, ciresele, perele, smochinele si mango. Legume, printre care sparanghel sau mazare. Unii indulcitori, asa cum sunt mierea si siropul de agave.

Polioli: fructe cu seminte si samburi, precum merele, avocado, ciresele, murele, smochinele, piersicile si prunele. Indulcitori cu un continut redus de calorii, precum xilitol si sorbitol.

Ce este dieta low-FODMAP?

In ciuda denumirii de dieta, low-FODMAP este mai mult un regim alimentar conceput pentru a reduce simptomele nedorite. Studiile au aratat ca pana la 86% dintre pacientii cu sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor dupa ce au urmat acest regim.

„Scopul dietei este de a identifica factorii declansatori pentru simptomele digestive neplacute. Poti face asta prin eliminarea carbohidratilor FODMAP din alimentatie si apoi reintroducerea lor treptata”, spune medicul.

Cu alte cuvinte, trebuie sa elimini din dieta ta cateva alimente si apoi sa le incluzi din nou, pe rand, pentru a afla care sunt cele ce iti provoaca simptomele de balonare, constipatie sau diaree.

Un avantaj al dietei low-FODMAP este acela ca ii permite tractului gastrointestinal sa se vindece. Renuntand pentru o perioada la alimentele declansatoare, vei reduce inflamatia provocata de acesti carbohidrati fermentabili.

Procesul poate fi impartit in trei pasi diferiti:

Restrictia sau eliminarea: Presupune renuntarea la alimentele bogate in carbohidrati FODMAP pentru o perioada de doua pana la sase saptamani sau pana cand seimptomele se reduc.

Ce inseamna „macronutrienti” si de ce sunt ei importanti in dietele de slabit?

Reintroducerea: Dupa ce simptomele au scazut in intensitate, poti sa adaugi pe rand fiecare categorie de alimente FODMAP.

Personalizarea: Pentru ca fiecare persoana reactioneaza diferit la tipurile variante de carbohidrati fermentabili, uneori este necesara renuntarea completa la acele alimente care provoaca simptome digestive neplacute. Scopul este sa creezi o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, adaptata special nevoilor tale.

Cine ar trebui sa urmeze dieta low-FODMAP?

Acest regim alimentar s-a dovedit benefic pentru reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil, dar are un dezavantaj.

„E important de stiut ca dieta low-FODMAP nu este pentru oricine. Daca nu esti un adult care a fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil, este posibil ca dieta sa iti faca mai mult rau decat bine. Acesti carbohidrati sunt prebiotice – fibre cu care se hranesc bacteriile bune din intestin – si ajuta la mentinerea unui microbiom sanatos”, spune medicul.

Cele mai multe alimente din categoria FODMAP sunt pline de nutrienti si fibre sanatoase (fructe, legume si nuci), deci nu ar trebui sa le elimini daca nu te confrunti cu sindromul de colon iritabil.

Foto: Unsplash.com.