Acestia au analizat timp de 15 ani circa 70.000 de femei si au observat ca cinci sau mai putine ore de somn pe noapte sunt reteta sigura pentru esec in procesul de slabire.
Asa se face ca participantele la studiu care nu au dormit suficient au luat in greutate in jur de un kilogram pentru fiecare an de observatie, cu 30% mai mult decat cele care au dormit in medie sapte ore pe noapte.
Ceea ce i-a surprins insa pe oamenii de stiinta a fost impactul somnului asupra greutatii comparativ cu cel al obiceiurilor alimentare si activitatii fizice.
Aceasta este cheia unei slabiri spectaculoase. Doctorul S. Patel, conducatorul studiului, a explicat ca hormonii responsabili cu reglarea apetitului sunt afectati chiar si de cateva nopti nu tocmai odihnitoare. Mai mult, cei care nu dorm bine se vor ingrasa mancand mai putin decat in mod normal.
Explicatia? Oboseala ii incetineste si ii face sa devina mai statici, consumand astfel mai putine calorii.
Atentie la temperatura din dormitor!
Exista doua tipuri de grasimi corporale: grasimea alba (care depoziteaza energie) si grasimea maro (care arde energie ca sa genereze caldura atunci cand organismul resimte frigul).
Temperatura mediului poate influenta care dintre cele doua tipuri de grasime castiga.
Cercetatorii au facut studii in randul unor voluntari, dintre care o parte si-au petrecut o luna dormind intr-o camera cu o temperatura de 23 de grade Celsius, iar o alta parte a dormit o luna intr-o camera cu temperatura de 18 grade. Dupa 30 de zile de dormit in camerele mai racoroase, grasimea maro a fost cu 42% mai activa si metabolismul cu 10% mai rapid.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei
Foto: Instagram – @leoniehanne