Imbatranirea este inevitabila, dar asta nu inseamna ca nu putem face nimic pentru a ajuta la incetinirea procesului. Oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca exista un aminoacid care previne cu succes cele mai evidente semne ale imbatranirii. Specialistii mindbodygreen impartasesc detaliile celui mai important studiu pe aceasta tema.
Ce este taurina si de ce este importanta?
Corpul nostru produce taurina in mod natural, dar o luam si din alimentatie (se gaseste in alimente precum curcan, pui, crustacee si lactate).
S-a demonstrat ca taurina scade tensiunea arteriala, actioneaza ca un agent antiinflamator si sustine sanatatea cardiovasculara. De asemenea, este folosita ca supliment pentru a ajuta la tratarea fibrozei chistice si a hipertensiunii arteriale. Este un aminoacid studiat si in privinta potentialelor efecte benefice asupra disfunctiilor musculare si osoase.
Cu toate acestea, concentratia de taurina in sange scade pe masura ce imbatranim, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa investigheze daca nivelurile crescute de taurina mai tarziu in viata ar putea imbunatati calitatea vietii si longevitatea.
Pentru a-si testa teoria, cercetatorii au hranit soareci de varsta mijlocie – fie cu taurina, fie cu o solutie de control care nu continea taurina o data pe zi – pentru tot restul vietii.
Ei au descoperit ca suplimentarea cu taurina a imbunatatit mai multi factori asociati cu imbatranirea si longevitatea. Vitalitatea si speranta de viata au crescut pentru soarecii care au fost hraniti cu taurina, dar s-au observat imbunatatiri si la nivelul densitatii osoase, masei musculare, functiei pancreasului si sanatatii intestinale.
Cercetatorii au observat ca speranta de viata a soarecilor hraniti cu taurina a crescut cu 18, pana la 25%. De asemenea, au gasit rezultate similare la diferite specii. Suplimentarea cu taurina a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra mai multor semne distinctive ale imbatranirii, potrivit studiului, inclusiv scaderea deteriorarii ADN-ului, reducerea inflamatiei si reducerea deteriorarii celulare. Studiul a remarcat, de asemenea, ca o concentratie mai mica de taurina este asociata cu obezitatea, hipertensiunea arteriala, inflamatia si diabetul de tip 2.
Cum sa te asiguri ca nu ai carente
In timp ce corpul nostru produce taurina in mod natural, acest aminoacid poate fi absorbit si prin dieta sau suplimente. Unii factori ai stilului de viata (cum ar fi exercitiile fizice) pot creste de asemenea concentratia de taurina. Iata cateva modalitati de a te asigura ca nu duci lipsa acestui aminoacid pe masura ce trec anii:
Include crustaceele si curcanul in dieta
Unele alimente sunt mai bogate in taurina decat altele. Scoicile, de exemplu, contin cantitati mari de taurina, la fel si carnea de curcan. Si lactatele contin taurina, desi in cantitati mai mici.
Suplimenteaza
Poti lua cu usurinta taurina sub forma de supliment. Acest lucru te ajuta in mod special daca ai o dieta vegana/vegetariana, pentru ca asta inseamna ca este mai putin probabil sa-ti iei taurina din alimentele pe care le consumi.
Misca-ti corpul
Se pare ca exercitiile fizice sunt benefice si din acest punct de vedere. Cercetatorii au descoperit, in timp ce studiau taurina, ca rutina de exercitii a crescut concentratia acestui aminoacid in sange. In plus, miscarea este benefica din toate punctele de vedere, asa ca nu pierzi nimic.
Foto: Instagram/@Alyssa Lynch