Putem trai vieti foarte diferite in aceeasi saptamana. E posibil ca de luni pana vineri sa ai o viata foarte organizata, cu job si trezit la aceeasi ora, iar in weekend sa-ti dai libertatea de a face ce vrei, la orice ora. De aceea, este posibil sa mergi la culcare mai tarziu si sa te trezesti mai tarziu.
Dar chiar daca dormi la fel de mult (sau poate chiar mai mult) in weekend, schimbarea programului de somn poate avea un impact negativ asupra microbiomului intestinal. Un nou studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie incearca sa inteleaga de ce, relateaza MindBodyGreen.
Cum s-a desfasurat studiul
Cercetatorii de la King’s College din Londra au folosit un sondaj pentru a colecta informatii despre somn de la 934 de adulti sanatosi. Intrebari precum „La ce ora te culci de obicei?” si „La ce ora te trezesti de obicei?” au fost puse atat pentru zilele de weekend, cat si in zilele lucratoare.
Pe baza acestor raspunsuri, s-a constatat ca cei care au mers la somn cu cel putin 90 de minute mai tarziu in weekend-uri s-au confruntat cu o „schimbare de fus orar social”, care le-a afectat ritmul circadian interior.
Aceasta discrepanta dintre orele de mers la somn in timpul saptamanii si in weekend a primit denumirea de „jet lag social” si a fost studiata si semnalata ca o problema asociata cu mai multe afectiuni, cum ar fi disfunctia metabolica si tulburarile de dispozitie.
Studiile anterioare arata ca modelele de somn modificate prin munca in tura de noapte perturba, de asemenea, functia intestinala. Si, in timp ce aceasta este influentata, evident, de o schimbare mult mai mare a orelor de somn si de trezire decat o cina tarzie de vineri seara, este totusi posibil sa observi simptome neplacute: mai multa balonare, stare de oboseala, crampe etc.
Jet lag-ul social poate afecta microbiomul intestinal
Desi doar 16% dintre persoanele din acest studiu au indeplinit criteriile pentru jet lag social, au existat diferente vizibile intre microbiomul intestinal in cele doua grupuri. Cei din grupul care a mers mai tarziu la culcare in weekend au avut o predispozitie mai mare de a dezvolta un dezechilibru al bacteriile bune in stomac.
Cu toate acestea, trebuie sa luam in considerare ca noptile tarzii sunt adesea insotite si de alte obiceiuri nesanatoase. De exemplu, cei din grupul care si-a modificat semnificativ orarul de somn au avut o dieta de calitate mai slaba (mancand alimente bogate in calorii si mai putine fibre, fructe si legume). In mod surprinzator, consumul de nuci a ajutat la contracararea unora dintre modificarile negative ale microbiomului intestinal. Au fost colectate si informatii despre consumul de alcool, dar chiar si dupa ce au fost luate in considerare, nu au schimbat niciuna dintre concluziile studiului.
Studiul nu a reusit sa analizeze daca schimbarile au fost direct legate de acele diferente alimentare sau de alti factori precum somnul. Probabil ca vor mai fi efectuate si alte studii pentru a investiga modul in care tiparele de somn duc la modificari ale bacteriilor intestinale.
Foto: depositphotos.com