Acest obicei legat de somn iti imbatraneste creierul cu pana la 2 ani

1
De Teodora Tirca
5 sept. 2023

Cand ne gandim la lucrurile pe care le putem face pentru a trai mai mult, un somn consistent si de calitate este cu siguranta primul pe lista.

Si, evident, conform cercetarilor publicate in Journal of Neuroscience, privarea de somn iti poate imbatrani semnificativ creierul.

Impactul privarii de somn asupra creierului si longevitatii

Pentru acest studiu, cercetatorii au dorit sa evalueze corelatia dintre varsta creierului si lipsa somnului. Ei au recrutat 134 de persoane cu o varsta medie de 25 de ani pentru a testa diferite conditii de somn, de la lipsa totala de somn, pana la o lipsa partiala. Autorii studiului definesc privarea totala de somn ca „peste 24 de ore de veghe prelungita”. Intre timp, grupurile cu privare partiala de somn au dormit trei sau cinci ore pe noapte.

Dupa aceasta noapte, participantilor li s-au efectuat RMN-uri pentru a li se studia creierul, iar astfel autorii studiului au observat ca cei din grupul cu privarea totala de somn au aratat o varsta crescuta a creierului cu unul, pana la doi ani, in comparatie cu RMN-urile lor initiale.

Aceste efecte nu au fost observate in grupurile cu privare partiala de somn, ceea ce este linistitor daca uneori esti nevoita sa dormi mai putin. Important este sa nu faci nopti albe. In plus, acei participanti din grupul cu privarea totala de somn si-au putut aduce creierul inapoi la varsta de referinta odata ce au dormit o noapte intreaga.

„Impreuna”, spun autorii studiului, „descoperirile convergente indica faptul ca pierderea totala a somnului modifica morfologia creierului intr-o directie asemanatoare imbatranirii la participantii tineri si ca aceste modificari sunt reversibile prin somn de recuperare”.

Ce ar trebui sa manifesti in luna septembrie, conform zodiei tale

Invata sa prioritizezi somnul

Este o veste buna ca putem inversa impactul privarii totale de somn atata timp cat avem o noapte de somn odihnitor cat mai curand posibil. Ar fi ideal sa nu stai niciodata treaza toata noaptea, indiferent ce varsta ai, dar uneori nu putem controla acest lucru. Totusi, asigura-te ca asta se intampla foarte rar.

E bine de stiut ca si somnul insuficient (3-5 ore pe noapte) este daunator pentru organism si iti poate afecta energia si starea de spirit, chiar daca aceste schimbari nu sunt observabile in creier. Somnul este esential, te ajuta sa functionezi corect, sa fii in forma si sa-ti atingi potentialul.

Olivia Culpo dezvaluie cum a afectat-o endometrioza: „Iti mananca viata”

Asigura-te ca mergi la culcare si te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi – este una dintre cele mai usoare modalitati de a-ti ajuta corpul sa stie cand e timpul sa doarma si cand sa se trezeasca. In plus, regulile de baza, cum ar fi exercitiile regulate, limitarea stresului si luarea unui supliment de somn de calitate, sustinut de cercetari, te pot ajuta sa dormi mai bine.

Foto: depositphotos.com