Legatura dintre amintiri si simtul olfactiv este una puternica, iar un nou studiu a descoperit ca aromele nu au doar capacitatea de a ne aminti de trecut, ci si de a ne imbunatati memoria.
Intr-un studiu realizat la Centrul pentru Neurologia Invatarii si a Memoriei din cadrul Universitatii din California, cercetatorii au descoperit ca aromele difuzate in incapere pe parcursul noptii pot sa imbunatateasca memoria.
Adultii inclusi in studiu au dormit cu un difuzor de uleiuri esentiale in camera pe parcursul noptii, care a eliberat arome timp de doua ore in fiecare seara, pe o durata de sase luni. Prin expunerea subiectilor la diferite mirosuri naturale pe timpul somnului, cercetatorii au dorit sa analizeze mai bine legatura stransa dintre simtul olfactiv si memorie.
3 uleiuri esentiale care te ajuta sa lupti cu alergiile
Rezultatele au fost remarcabile, potrivit inc.com. Adultii in varsta expusi la arome pe parcursul noptii au dovedit o imbunatire cu 226% a capacitatii de a-si aminti un cuvant in cadrul unui test de memorie, comparativ cu grupul de participanti de control, care nu a fost expus la arome pe timpul noptii. Teste de imagistica asupra creierului au aratat, de asemenea, o imbunatatire a zonei de la nivelul creiului responsabila cu pastrarea amintirilor, care se deterioreaza de obicei odata cu varsta.
Descoperirea, publicata in jurnalul de specialitate Frontiers in Neuroscience, arata ca exista o metoda promitatoare si usor de pus in practica pentru a combate pierderile de memorie.
Mirosul si memoria, o conexiune directa
Spre deosebire de semnalele transmise catre creier de ochi, urechi sau de alte simturi, informatiile primite prin intermediul nasului trec direct prin zona creierului responsabila pentru memorie si emotii. Acest lucru ii permite mirosului sa trezeasca amintiri si sa creeze asocieri intr-un mod mult mai puternic decat o pot face vederea sau auzul.
Ce se intampla cu creierul tau atunci cand nu dormi suficient: memoria are mult de suferit
„Simtul olfactiv are privilegiul de a se afla direct conectat cu circuitele de memorie ale creierului”, a declarat cercetatorul Michael Yassa, autorul studiului.
Studiile arata ca, din pacate, simtul mirosului se deterioreaza in aceeasi perioada de varsta ca si memoria. Dar este posibil ca impiedicand pierderea simtului olfactiv sa putem intarzia declinul memoriei?
In cadrul studiului citat, adultii cu varste cuprinse intre 60 si 85 de ani au folosit in difuzoarele de uleiuri esentiale sapte tipuri de arome, timp de sase luni. In fiecare seara era folosita alta arome dintre cele sapte.
Acest tip de ulei imbunatateste memoria si reduce inflamatia
Uleiurile folosite au fost de trandafir, lamaie, portocala, lavanda, eucalipt, menta si rozmarin.
Un ritual simplu inainte de culcare care poate imbunatati functionarea creierului
Dupa sase luni de expunere la uleiuri esentiale difuzate timp de doua ore pe noapte, adultii in varsta au aratat o imbunatatire semnificativa a memoriei, comparativ cu cei care nu au folosit aromele pe timp de noapte.
Potrivit cercetatorului Michael Leon, „realitatea este ca dupa varsta de 60 de ani simtul olfactiv si cognitia incep sa scada”. Iar cercetarea sugereaza ca stimularea constanta a mirosului pe timpul noptii ar putea tine sub control acest declin.
Foto: depositphotos.com